Şehriban Kıraç

İnternet şifresinde tembellik etmeyin

01 Ekim 2012 Pazartesi

Tüketicilerin mobil ve online şifreleriyle sanal hırsızların işlerini kolaylaştırdığını gözler önüne seriyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 34’ü bilgilerini korumak için eski ve kolayca elde edilebilecek şifreleri tercih ederken, yüzde 12’si de şifreleri unutmamak için bir kâğıda yazıp bilgisayarın yanına bırakıyor.

İnternette korsanların ele geçirip yayımladıkları şifrelere bakılırsa, insanlar şifre kullanırken de tembellik yapıyor. Yayımlanan şifrelerin yüzde 10’undan fazlası ‘1234’. 1234 şifresinden sonra en çok kullanılan şifreler, tekrar eden sayılardan oluşuyor. ‘0000’ tekrar eden sayılar içerisinde en çok tercih edileni. Hemen arkasından ‘1111’ geliyor. Tekrar eden sayılardan oluşan şifrelerin kullanım oranı ise yüzde 10 civarlarında. Şifrelerde hatırlanması kolay olan tarihler de çok kullanılanlar arasında. 19 ve 20 ile başlayan sayılardan oluşan şifreler ise yüzde 20’den fazla. Bu da kullanıcıların sanal dünyada şifre oluşturulurken çok da dikkat edilmediğini gösteriyor.

Kullanıcıların yüzde 71’i şifresini ezberlemeyi tercih ediyor; aslına bakılırsa bu kötü bir yöntem değil. Ancak bu yöntem kullanıcıların kolay şifreler seçmelerine ya da birden fazla hesap için aynı şifreyi kullanmalarına yol açıyor. Kullanıcıların Yüzde 46’sı ise hayati önem taşıyan şifrelerini en az bir kez unuttuklarını itiraf ediyor.
         
 

Şifreler kâğıda yazılıyor

O+K Research’ın Kaspersky Lab için gerçekleştirdiği araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 12’si şifrelerini bir kâğıt parçasına yazıp bilgisayarlarının yanında bırakıyor. Yüzde 23’ü ise şifreleri için defter tutuyor. Şifre depolama için tasarlanan özel programlar katılımcıların sadece yüzde 7’si tarafından kullanılıyor. Tek ve basit bir şifre kullananların sadece önemli bilgileri değil, aynı zamanda sosyal ağ sitelerindeki hesapları üzerinden ‘online’ prestijleri de tehdit altında. Araştırma kullanıcıların bu tehdidin farkında olmadığını ortaya seriyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları