Şehriban Kıraç

Konuta KDV darbesi

03 Ocak 2013 Perşembe

Maliye Bakanlığı’nın metrekaresi 1000 lira ve üzerinde olan konut projelerinde KDV oranının yüzde 18’e yükseltilmesine yönelik uygulaması, inşaat sektörünü tedirgin etti.

Yeni sistemle büyükşehirlerde birinci sınıf inşaat olarak yapılan arsanın metrekare vergi değeri 500 TL ile 1000 TL arasında olan konutların KDV oranı yüzde 8, 1000 TL ve üzerinde olan konutların KDV oranıysa yüzde 18 oldu. Yeni oranlar 1 Ocak 2013’ten sonra ruhsatı alınan ya da ihalesi yapılan konutları kapsayacak. Konutta KDV oranı konutun değeri ve metrekaresine göre değil, arsanın fiyatına göre belirlenecek. Örneğin aynı arsaya gecekondu da yapsanız lüks oluyor, çok lüks bir konut da yapılsa aynı sınıflanmaya giriyor.

 

Sektöre yeni yük gelecek

Arsa birim metrekare vergi değeri 1000 lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanacak. Yüzde 18 KDV oranı 150 metrekareden küçük konutları özellikle ilgilendiriyor. Yeni uygulama ile 1+1 ve 2+1 konutlara yönelik talebi daraltacak bu konutların yatırım aracı olarak cazibesinin kalmayacağı anlamına da geliyor. Örneğin metrekare fiyatı 3 bin TL’den 100 metrekarelik bir ev satın alan yurttaş 2013 öncesi ruhsat alan projede 3 bin TL KDV ödeyecek. Yeni ruhsatlı bir projede ödeyeceği KDV tutarı 54 bin TL’ye çıkacak. Böylece aradaki vergi farkı 51 bin TL’yi bulacak.

Sektör temsilcileri yeni düzenlemenin, sektörü ciddi bir maliyet, satış, talep daralması ve bunların doğuracağı yan sorunlarla karşı karşıya getireceği görüşünde birleşiyor.

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İstanbul’daki tüm projelerin yüzde 18’lik KDV dilimine gireceğini belirterek yeni yüklerin sektöre fayda getirmeyeceğini söyledi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, devletin kendi menfaatını gözeterek vergi gelirini artıracak bir uygulama başlattığını vurgulayarak inşaat sektöründe sıkıntıların artacağını ifade etti.

Fiyatlar artacak

Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği Başkanı Işık Gökkaya “Yeni düzenleme ciddi bir maliyet artışını gündeme getirecek. Pazarda maliyet/fiyat baskısı, sıkıntısı yaratacaktır. Kâr marjlarının belirli sınırlarda oluştuğu konut sektöründe bu önemli maliyet artışı, doğal olarak fiyatlara da yansıyacak. Yeni düzenleme, konut pazarını olumsuz etkileyen ‘belirsizlik’i ortadan kaldırırken, maliyet ve fiyat konusunda ise ciddi sıkıntılar yaratacak. Konu öncesinde sektörün STK’leriyle birlikte bir çalışma yapıp sunulmuştur. Bundan sonra da işleyiş çerçevesinde oluşabilecek olumsuzluklar için tekrar bir çalışma yapmayı düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, düzenlemenin 31 Aralık’a kadar ruhsat alan projeleri kapsamayacak şekilde yapıldığını belirterek “Bu iş şans oyununa döndü. 1 Haziran son tarihti, şimdi 31 Aralık oldu. O tarihe kadar ruhsat almayanlar yine mağdur olacak. Ruhsat almış olanlar avantajlı. Haksız rekabet çıkıyor ortaya” diye konuştu.

Yeni evlere talep azalır

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya KDV uygulamasının yeni konut projelerine olan talebi azaltacağını vurgulayarak “KDV oranlarının rayiç bedellere göre belirlenecek olması da yeni uygulamayı önemli hale getiren başlıklardan bir tanesi. Birçok belediyede rayiçler piyasa değerinden bile yüksek. Bu konu sektörü olumsuz etkileyebilir. Bu ve bunun gibi diğer sektörü olumsuz etkileyecek başlıklarda revizeler yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları