Şehriban Kıraç

Unakıtan'dan mini açılım

17 Kasım 2010 Çarşamba

İlköğretimlere bile türbanı getirmeyi planlayan AKP milletvekilleri ticarete gelince sınır tanımıyor. Maliye Bakanlığı döneminde gündemden hiç düşmeyen AKP Eskişehir Milletvekili Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan pazarlamanın yolunu bulmuşa benziyor. Abdullah Unakıtan, şirketi A.B Gıda’nın tanıtımı için internet sitesine süper mini etekli bir manken koyarak pazardan daha fazla pay kapma yarışına girdi.

Bir reklam firmasından Abdullah Unakıtan’ın tercihi üzerine seçilen süper mini etekli manken A.B Gıda’nın internet sitesi www.abfoods.com.tr açılır açılmaz sağ alt ekranda görünüyor ve AB gıdanın tanıtımına başlıyor.

Bir dakika kadar süren videoda sarışın ve mini etekli manken tanıtımı A.B Gıda’nın yatırımlarına hızlı şekilde devam ettiğini ve şirketin yakında yeni ürünlerle tüketicinin karşısına çıkacağını ifade ediyor.

Her alanda çalışıyor

2001 yılında Abdullah Unakıtan, annesi Ahsen Unakıtan, kız kardeşleri Zeynep Çaylı ve Fatma Unakıtan ortaklığında kurulan A.B Gıda ilk kurulduğunda Balıkesir ili Manyas ilçesi Yeniköy mevkiinde faaliyet gösteren kabuklu yumurta üretim tesislerinde sadece 2 adet tavuk kümesi, yumurta saklanan soğuk hava depoları ve civciv büyütme kümesi bulunuyordu.

Geçen zaman içerisinde Unakıtan kardeşler devlet ihalelerinden MOBASE’ye, enerjiden, gübreye, sporcu içeceğinden, Azerbaycan’ın en lüks projesi olan Flama Towers’ın güvenlik sistemleri işine kadar birçok alanda söz sahibi olmaya başladı. Ticarette sınır tanımayan AKP’li Kemal Unakıtan’ın çocuklarına bir kere ‘rabbim yürü ya kulum demiş’.

Öte yandan Kemal Unakıtan’ın kızları Zeynep ve Fatma Unakıtan, kent güvenlik sistemleri olarak bilinen MOBESE işine girip, 5 ayda 7 milyon TL’lik ihale kopardı. Unakıtanlar Osmaniye, Adıyaman, İzmit şehirlerindeki MOBASE ihalelerini kazandı. Unakıtan kardeşlerin şirketi Telemobil, 2009’da 19 maddeden oluşan faaliyet alanını 52 maddeye yükseltti. Böylece Telemobil AŞ, iğneden ipliğe her işe girebilir hale geldi.

 

Pastorize yumurta ile yıldızı parladı

2006’da kuş gribinin Türkiyeyi kasıp kavurduğu bir dönemde Abdullah Unakıtanın şirketi AB Gıda pastörize yumurtası bir anda piyasaya girerek pazardan yüzde 90a yakın pay aldı. A.B Gıda 2003de de tam hasat zamanı düşük gümrük tarifesiyle 4 bin 400 ton mısır ithal etti. O dönem Maliye Bakanı olan Kemal Unakıtan, Mısırları tavuklarımız için ithal ettik, sürekli yiyorlardemişti. Abdullah Unakıtan mısırı gümrük vergisi yüzde 20 iken ithal etmiş, ithalatın ardından vergiler önce yüzde 45e, sonra da yüzde 70e çıkarılmıştı. Bu sayede Bakanın oğlu Abdullah Unakıtanın 360 milyar lira kazandığı belirtilmişti.

 

‘rabbim yürü ya kulum dedi’

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) açıkladığı Türkiyenin en büyük 500 sanayi kuruluşulistesi AKPnin iktidara geldiği tarihten bugüne Unakıtanın ailesine ait A.B Gıdanın dikkat çeken performansını ortaya koydu. 2005te ikinci 500de adı bile olmayan A.B Gıda ilk olarak 2006 İSO ikinci 500 listesinde yer aldı. 2008’de ise A.B Gıda ikinci 500 listesinden Türkiyenin en büyük 500 sanayi kuruluşulistesine terfi etti ve kendine 434üncü sırada yer buldu. A.B Gıdanın cirosu kriz yılı olan 2008de bir önceki yıla göre yüzde 112 artış gösterdi ve 128.1 milyon TLye çıktı. Bu hızlı ciro artışı da A.B Gıdayı en büyükler listesinde 434üncü sıraya taşıdı. 2009’da ise İSO ilk 500 arasında A.B gıda 4 sıra daha yükselerek 430. sıraya yerleşti.


 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları