Selçuk Erez

Bu İrlanda yosunu, bu da kombu!

18 Mayıs 2017 Perşembe

Altan, duvarın yarısını kaplayan içbükey bilgisayar ekranının karşısına oturmuş üniversiteden yayımlanan tarih dersini izliyordu. Kapı açıldı, annesi üstünde cam kavanozlar bulunan tepsiyi getirip önüne koydu.
- Bak bu İrlanda yosunu, bu da kombu.
Altan bu yosun-plankton karışımı çorbayı çok severdi.
Ekrandaki profesör, “Şimdi size yüzyıl önceki Venezüella’dan bahseceğim” dedi.
Profesör, Chavez’in 14 yıllık iktidarı süresince zengin petrol gelirlerini gelecekteki olasılıkları hesaba katarak kullanılmadığını anlattı; Chavez gelecekte ülkenin değil, partisinin durumunu pekiştirmek için Yüksek Mahkeme’yi, yargıyı ve silahlı kuvvetleri denetimine almıştı.
Chavez’den sonra Maduro zamanında ekonomi çöktü, işsizlik giderek arttı.
Millet sokağa dökülüp durumu protesto etmeye başladı.
O zaman Maduro ne yaptı? Ulusal bayrağa sarılıp hep başkalarını suçladı: Halk düşmanlarını, emperyalizmi hatta Venezüella’nın gençliğini etkilemek içinkullanılan Örümcek Adam filmlerini...
2015’te muhalefet lideri 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sekiz muhalefet vekiline ülke dışına çıkış yasağı kondu..
Seçimleri muhalefet kazandı ama Anayasa Mahkemesi sudan nedenlerle parlamentonun yetkilerine bir süre el koydu. Sokak protestoları aylarca sürdü, insanlar vuruldu, öldü. Adaletin ve ordunun denetim altında olması Maduro’nun iktidarının bir süre daha sürmesini sağladı.
Sunuçta? Maduro’nun iktidarı dramatik bir şekilde sona erdi...
Derse ara verildiğinde Altan’ın annesi odaya döndü, öğle yemeği kavanozlarını topladı. Altan bir süre camdan dışarı baktı; 98’inci katında oturdukları binanın çevresinde bulutlar ve bunların arasında zaman zaman beliren ve daha üst katlara insan taşıyan uçan taksilerden başka bir şey görülmüyordu.
Annesi, “Hocan şimdi ne anlatacak?” diye sordu. “Şimdi de Türkiye’yi anlatacakmış...”
Altan’ın dedesi, 2018’de Türkiye’den buralara göç etmişti. Annesi dedesinin eski ülkesiyle çok ilgileniyordu: Bunu duyunca, “İlginç... Bakalım ne anlatacak...” dedi ve bir iskemleye ilişerek dersin ikinci bölümünü oğlu ile izlemeye koyuldu.
Profesör anlatmaya başladı:
-2016’da krize giren Türkiye ekonomisi 2017’de alarm vermeye başladı: Şirket sarsıntıları, banka çalkantıları, yoğun işsizlik ve gelir erimesi beklenmedik oranlarda gerçekleşti.
Derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin notunu “yatırım yapılamaz” düzeyine indirdiler.
Bu ara yapılan bir halkoylamasında Meclis’in, yargının, kısaca her şeyin yönetimi cumhurbaşkanına devredildi... Bazı parti liderleri hapsedildi, basın ve üniversiteler...
Altan, hocasının anlattıklarını dehşet içinde izliyordu. Annesi, “Senin profesör şaşırdı; Venezüella’yı galiba yeni baştan anlatıyor!” dedi. Altan, “Emin değilim” diye yanıtladı, “Biraz daha anlatsın... Şaşırıp şaşırmadığını o zaman anlarız...”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları