Selçuk Erez

Milli otomobil elhamdülillah

22 Ekim 2015 Perşembe

Cumhurbaşkanı, başbakanken sanayicilerden, yerli ve milli otomobiller üretmelerini isterdi. Davutoğlu da bir süre önce, “Geçen hafta milli sanayi itibarıyla milli bölgesel uçağımızın müjdesini paylaşmıştık. Bu hafta da elhamdülillah bütün hazırlıklar tamamlandı, imzalar atılıyor. Kendi milli otomobilimizi yapıyoruz inşallah. 2015 Ağustos’unda ilk prototip üretim, 2016’da inşallah ilk filo üretimi yapılacak” dedi.
Ancak yerli diye tanıtılan elektrikli aracın hiçbir şeyinin yerli ya da milli olmadığı çabuk anlaşıldı: İsveçli SAAB firması tarafından 10 yıl önce geliştirilen ancak firma iflas ettiğinden üretilememiş bir modeldi bu. Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı, yerli elektrikli oto için Maliye’den 555 milyon Avro istemiş ve bu para üretim için değil, hazır teknolojiyi satın alıp “yerli ve milli araba ürettik” demek için kullanılmıştı. Peki, milli uçak neydi? İddialara göre bu uçak, 2002 yılında Almanya’da ilgi görmediğinden üretimden çekilen Dornier markalı uçaktır ve bu uçağın ABD’de derlenip toparlanması tasarlanmaktadır.
Birkaç yıl önce de 325 milyon dolara bir İtalyan-Fransız şirketine yaptırdığımız ve Çin, fırlatılması için 20 milyon dolar ödediğimiz “milli ve yerli” uydumuzu yörüngesine yollarken tören düzenleyip böbürlenmemiş miydik?
Böyle güç durumlarda kalmamak, eleştirilerle sıkışmamak, bu araçların gerçekten millilerini üretebilmek için her şeyden önce tercihen imam hatip okullarında, kontenjanda boş yer kalırsa tablet bilgisayarlı Fatih projesiyle 4+4+4 yetiştirilmiş, milli sorunlarımızı bilen, gençlere ihtiyaç vardır.
Okullarımızda fizik, kimya ve biyoloji derslerinde ve diğerlerinde yabancı değil milli sorular sormalı ve bunlara milli çözümler aramalıyız. Mesela,
•Boyutları 2 x 2 x 2.7 m olan bir mutfakta altı kısılan tüpgaz ocağı bir süre sonra söndüğünden mutfağa dakikada 20 litre gaz dolmaktadır. Bir kıvılcımla patlama sağlayacak %10’luk gazhava karışımına ulaşmak için kaç dakika beklenmelidir?
Bir kaçak rakı imalatçısı maliyeti %50 ucuzlatmak için hazırladığı içkiye hacmin % kaçı oranında metanol karıştırmalıdır? Metanolun fiyatının içilebilir etanolininin 1/4’ü olduğunu kabul edersek, 200 ml metanol içilmesi körlüğe yol açacağından bir müşteri kör olmak için bu rakıdan ne kadar tüketmelidir?
Bir yaya üstüne gelen taksi tarafından çiğnenmeden az önce takside çalınan şarkının Küçük Emrah’ın eski şarkılarından biri olduğunu sanır. Oysa çalan CD, ortalama ses frekansı bunun yarısı olan İbrahim Tatlıses’e aittir. Taksinin hızının ses hızına orantısını bulunuz.
Bundan sonra gereken, bu eğitimin paralel okullarda yapılmamasını sağlamak ve sınavlardan önce soruları teşkilattan tavsiye getirenlere dağıtarak gayrimilli öğrencilerin araya sızmasını engellemekten ibarettir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları