Türkiye’nin PYD sınavı

27 Ocak 2016 Çarşamba

BM Suriye temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmeleri için “en geniş tabanı sağlama” sözünü tuttu ve IŞİD ile El Nursa dışında Suriye’de aktif oyuncu olan herkesi Suriye görüşmelerine davet etti.

Buna Kürtler de dahil. Ancak, Türkiye’nin itiraz ettiği PYD’nin temsil edilip edilmeyeceği son dakikaya kadar belli değildi. İlk duyumlar PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in davet edildiği şeklindeydi.

Akşamın ilerleyen saatlerinde bazı kanallar Müslim’e davet gitmediğini duyurmaya başladılar. Davet edildiklerini açıklayan Kürtlerden bazılarının ise “Müslim yoksa biz de yokuz” dediklerini duyurdular.

PYD temsilcilerinin, Türkiye’nin itirazlarına rağmen davet edilmesi Ankara’yı Suriye görüşmelerini boykot etmeye zorlayacaktır. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD’nin davet edilmesi halinde Türkiye’nin bu görüşmeleri boykot edeceğini dün doğruladı.

Dikkatler şimdi Türkiye’nin bu kararı alması durumda bunun görüşmeleri nasıl etkileyeceği sorusuna döndü. Görüşmelerin Türkiye’ye rağmen devam etmesi Ankara’yı zor durumda bırakacaktır.

De Mistura, Suriye muhalefetini saptamakla görevlendirilen Suudi Arabistan’ın gözetiminde hazırlanan listeyi, Rusya’nın baskısı ve ABD’nin sessiz kalarak onaylaması sayesinde genişletmiş oldu.

Ancak Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin De Mistura’nın listesine itirazları var. Onların da görüşmeleri boykot etmeleri Ankara’yı “yalnız kalan ülke” görüntüsünden kurtaracaktır.

Fakat bu durumun Ankara-Washington hattının daha da gerilmesine yol açması olasılığı da göz ardı edilemez.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları