Büyülü İnsanlar

13 Temmuz 2011 Çarşamba
\n

\n

İnsanoğlu yeryüzünde varolalı beri büyülü olana sevdalanıp, peşinden gitti. Bu yüzden bütün sanatların kökeninde büyü unsuru temel bir yer tutar. Müzikteki, resimdeki, şiirdeki, oyundaki büyüden etkilenen insan, bu yolla anlatılmazı anlatmanın, hayatı yeniden yorumlayabilmenin yolunu bulabildiğini gördü.

\n

Kimi zaman sanatçı, kimi zaman düşünür olarak karşımıza çıkan büyülü insanlar, yaratıcılıklarıyla insanoğluna hep farklı bir dünyanın kapılarını açtılar. Campanellanın Güneş Ülkesi”, Thomas Mooreun Ütopya, Şeyh Bedrettinin Ballı incirleri hep beraber yiyebilme düşü, Karl Marxın ete kemiğe bürünebileceğini gösterdiği komünizmi ve daha niceleri insanlığa yaşadığı hayatın da, toplumsal düzenin de çok ötelerinde düşünceler, düşler sunabildi.

\n

***

\n

Zeynep Oral, Cumhuriyet Kitapları arasında yayımlanan O Büyülü İnsanlar adlı yeni kitabında, yakından tanıma fırsatı bulduğu çağdaş sanat ve düşünce insanlarından yirmi dördünün rengârenk portrelerini çizmiş.

\n

Bu büyülü insanlara ilişkin izlenimlerini, düşüncelerini okurken insan Bertolt Brechtin o bulunmaz tanımını anımsamadan edemiyor:Yeryüzündeki bütün sanatlar, hayat dediğimiz yaşama sanatına hizmet etmeye yarar.

\n

Yalnız sanatlarla da sınırlamamalı bu tanımı. Yeryüzündeki her şey, bütün ekonomik, ticari, kültürel etkinlikler insan hayatının kalitesini yükseltmeye, daha iyi bir hayat yaşamalarına yardımcı olmuyorsa neye yarar?

\n

Yere göğe konulamayan ekonomik büyüme rakamlarını düşünün. Ülke ekonomileri büyüyor, dünya ekonomisi büyüyor.

\n

Ya insanlar? Onların hayatlarında nitelikli bir değişim, gelişme olabiliyor mu? Bunca ekonomik büyüklüğün yaratıldığı yeryüzünde açlık, yoksulluk, hastalıklar, eğitimsizlik ortadan kalkabiliyor mu?

\n

O zaman neye yarar bütün bunlar? Servet belirli insanların kasalarına hapsedilecekse, sınırsız mala mülke dönüşecekse neye yarar?

\n

***

\n

O yüzden biz dönüp çağımızın büyülü insanlarının sözlerine, yapıtlarına kulak verelim. Onlar bize hem yapıtlarıyla hem de hayatlarıyla insanoğlunun dünya üzerindeki konukluğunda iyinin, yararlının, güzelin yolunu gösteriyorlar.

\n

O Büyülü İnsanları okurken yeryüzünde sıradanlığın dışına çıkabilen, yaşam enerjisini yaratıcılığa dönüştürebilen insanların nasıl cennet adaları oluşturabildiğini göreceksiniz.

\n

Böyle böyle değişecek dünya. O büyülü insanların kurdukları dünyalar birleştiğinde, bütün bir insanlık olduğunda, dünya insanoğluna yaraşır bir düzene kavuşacak.

\n

Sevinmeliyiz ki, ne çok değerli sanatçımız, düşünce insanlarımız var. Onların yaratı dünyaları çevremizi kuşatmış, bizi güzellikler içinde yaşamaya durmadan çağıran varlıkları her an yanımızda, buluşmaya hazır.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yüz Yıl Önce Balkanlar 26 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları