Çocuklar İçin 15 Yıl

21 Eylül 2011 Çarşamba
\n

\n

Ülkemizde çocuk kitapları yayıncılığının önde gelen kurumlarından Günışığı Kitaplığı, 15. yılını kutluyor.

\n

Çocuk kitapları alanında ilk ivmelenme 1979da Birleşmiş Milletlerin o yılı Dünya Çocuk Yılı ilan etmesiyle başlamıştı. Dönemin vurdulu kırdılı siyasal çatışmalarının içinde çocuklara ilişkin türlü etkinlikler gerçekleşmişti. Bu etkinliklerin kalıcı izlerinden biri de yayıncılık alanında başlayan çalışmalar olmuştu.

\n

Yararlı işler ticaretle yan yana geldiğinde her zaman olumlu sonuçlar ortaya çıkmıyor. Çocuk yayıncılığı alanında da seçkin örneklerin yanı sıra yararı ve zararı tartışma götürür nice sıradanlıklara bugün de tanık olunuyor. Bu nedenle çocuğa kitap seçmek ya da önermek ayrı bir sorumluluk istiyor. Güzel bir gelecek isteniyorsa bu geleceğin insanları olan çocuklara güzel şeyler sunmak, onları güzelle her dönemlerinde buluşturabilmek gerekiyor.

\n

Bir de çocuğun dünyasıyla büyükler dünyasının farkını kavrayabilmek. Henüz dünyanın öğreticiliğiyle düşünce ve yaratı dünyası biçimlenmemiş çocuk beyni, bütün olağanüstülüklere açık durur. Bu nedenle üzerinde hiçbir sınırlama olmayan bu dünya, aynı zamanda imgeye dayanan sanatlar olan şiirin ve resmin de alanıdır. Çocuk beyninden kolayca şiir ve resim çıkabilir. Hep çocuk kalmak sanatçı için bu nedenle gereklidir. Türlü olağanüstülüklerle bezeli masallar dünyası, bu nedenle çocuklarla kolayca buluşabilir. Olmaz denilenlerin olduğu bir dünyadır çünkü çocuk dünyası.

\n

Olmaz denilenlerin olduğu bir dünyada büyüyen çocuklar, büyüdüklerinde de yaratıcı olabilir, dünyamıza yenilikler, güzellikler katabilirler. Buna karşın kuru ahlak ve doğruluk öğütleriyle dolu kitapları çocuklara sunmak, onları şimdiden dünyanın sıkıntılı yanlarıyla buluşturmak, yaratıcı yanlarını köreltmekten öte bir anlam taşımaz.

\n

***

\n

Mine Soysalın girişimiyle kurulan, Müren Beykan ve Hande Demirtaşın da katkılarıyla kurumlaşan Günışığı Kitaplığı, yola çıkarken böyle bir hedef koymuş önüne: Çocukları güzelle buluşturmak. Güzele giden yolun da gerçek edebiyat ürünlerinden geçtiğine inanarak, edebiyat sevgisini öne çıkaran bir yayıncılık anlayışıyla başlamışlar çalışmaya. Alanın örnek sayılabilecek yapıtlarından çeviri ürünler yayımlamışlar ilkin. Bugün iki yüze yakın kitap içinde çok farklı alanlardan ürünler yer alıyor.

\n

Dünyadaki çocuk yayıncılığındaki gelişmeleri yakından izleyen, gördüğü seçkin örnekleri dilimize kazandırmayı görev bilen bir yayınevi Günışığı Kitaplığı. Yanı sıra günümüz Türk edebiyatından örnekler de önemli sayıda. Bir yandan var olan ürünler yeniden yayımlanırken yazarları yeni ürünlere özendiren bir yayıncılık anlayışı da sürdürülüyor. Kitaplar yayımlandıktan sonra kendi yazgılarına terk edilmiyor. Hedef okurlarına ulaşabilmesi için de özel çaba gösteriyor yayınevi.

\n

Günışığı Kitaplığı, 15. yılını bir armağan kitapla kutluyor: “15”. Günümüz yazarlarının ilkgençlik izdüşümlerine ilişkin ürünlerden oluşan bu kitabı okurken, taptaze bir yeni edebiyat tadıyla doldu içim. Ne çok söyleyecek şeyi varmış yazarlarımızın. “15”i beklemişler sanki.

\n

\n

Sütten daha çabuk büyütür hayaller çocukları

\n

Üstelik öyle kupkuru da değil

\n

Çikolatalı bir tadın olur sözgelimi.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yüz Yıl Önce Balkanlar 26 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları