İstanbul'dan Başka Her Şey

15 Ağustos 2012 Çarşamba
\n

\n

Yaşadığımız şehir, uzun süredir yaşanmaz oldu. Bir yerden bir yere gidebilmek ömür törpüsü. Yollarda kavga edenlere futbol oynayanlar, tuvalet ihtiyacını giderenler eklendi. Delirenler sayısal olarak belirlenmiş değil, ama araç kullananlara bakınca bu oranın ne denli yükseldiği açıkça görülüyor.

\n

İstanbulda Venedik yapılıyor, Toscana yapılıyor, daha neler neler yapılıyor; ama İstanbulu ara ki bulasın. Füruzanın bir öyküsü vardı. Sokaklarından Gemilerin Geçtiği Kent diye. Yalnızca adı nice öyküye değen bir anlatı. Belki o zaman İstanbul daha Venedikti, daha kendisiydi.

\n

Çok gülünç şu Venedik yapıları. Çünkü bu yapılar dört gidiş dört gelişli otoyolun kıyısında yer almalarının yanında otuzar katlı bloklardan oluşuyor. Venedik bunun neresinde derseniz, işte ortasına kanal benzeri bir havuz yapıyorlar, alın size Venedik. Yerseniz. Görünüşe göre nasıl zenginleştiği belli olmayan insanlar da yiyor bu palavraları; gidip o taşıt ve insan kirliliğinin üst üste olduğu yerleri alıp oturuyorlar.

\n

İstanbulun yerinde yeller esiyor. Sultanahmet Camisinin tepesinden gökdelenler kafalarını uzatmış bakıyor. Kenti kuşatan ormanların içinde yeni otoyollar, yerleşim yerleri planlanıyor. İstanbul, her şeyin üst üste yığıldığı Türkiye oldu. Sanayi, ticaret, bankacılık, ulaşım, aklınıza ne gelirse hepsi İstanbulda. Yeni yerleşim alanları artık bir milyon insan da burada yaşasın diye planlanıyor. Dikine kurulmuş yapılarda insan konserveleri.

\n

***

\n

Neden böyle olduğunu, Ege Cansen, 11 Ağustos günlü Hürriyetteki yazısında çok güzel dile getirdi:

\n

Türkiyede en bol kaynak devletin mülkiyetindeki toprak, yani arazidir. AKPnin iktisat kurmayları,rantlarla sermaye birikimi yaratma yöntemini benimsemiştir. Toprak eşittir sermayedir. Ancak toprağı sermayeye dönüştürmek için bir mekanizma gereklidir. Bu mekanizma kırsal arazileri kentsel arsalara dönüştürme ile arsaların imar yoğunluğunu artırmadır. Bu yolla mekân rantları oluşmaktadır. Yani atıl duran doğal servet, ‘finans kapitale dönüşmektedir.

\n

Gördüğünüz gibi son on yılın temel ekonomik ivmesini İstanbulun taşının toprağının satılması oluşturmaktadır. Bu sürecin ilk başladığı Özallı yıllarda Ferhan Şensoy, İstanbulu Satıyorum adlı bir oyun yazıp sahnelemişti. Sanatçının neredeyse otuz yıl önceki oyunu, hayatta bir türlü sonlanamadı. İstanbul sat sat bitmiyor. Bittikçe sınırları genişletilerek Anadolu ve Rumeliye yayılıyor. Sattıkça nefes alacak yer kalmıyor. Sattıkça insan insanlığından çıkıyor. İstanbulun daracık toprakları içinde insan unsurunun beş kuruşluk değerinin olmadığı bir Çin yaratılmaya çalışılıyor. Para olsun, insan arkadan gelir diye düşünülüyor herhalde, ama insanın önde geldiği toplumlar gelişiyor. Ötekiler dünyanın hizmetçisi olmaktan öte geçemiyor.

\n

\n

İnternet Kazası: Ünlü şairlerin adı kullanılarak sanal ortama salınan sahte şiirlerin son kurbanı Hürriyette Yaşasın Hayat köşesinin yazarı Osman Müftüoğlu oldu. Pazar günkü yazısı Can Yücelin bir fotoğrafı ve Sağlık Olsun adlı sözde şiirle kaplıydı. Tam bir facia! Ne Can Yücelin böyle bir şiiri var ne de böyle bir laf salatasına şiir demek mümkün.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yüz Yıl Önce Balkanlar 26 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları