Ülkü Tamer

Baskının Yaratıcısı ve Uygulayıcısıydı

17 Mart 2012 Cumartesi
\n

\n

Şu sıralarda en ilginç filmlerden biri J. Edgar... 1924-1972 arasında tam 48 yıl boyunca FBI Başkanlığı yapan Hooverı belgelerden yola çıkılarak anlatan yapıt, ayrıntılı bir araştırmanın ürünü.

\n

Hoover denilince, sanatla ilgilenenlerin aklına Hollywoodda başlatılan cadı avıgelir önce.

\n

***

\n

1929-1931 yılları arasında ABDde ekonomi çökmek üzereydi. Kapitalist düzenin temsilcileri, bir baskı ve propaganda kampanyasına giriştiler. Ortaya Hayat, Sovyet Rusyayla bir savaştırgibi sloganlar atıldı; Sovyetler Birliğinin Amerikayı ele geçirmek isteyen, bu amaçla geniş bir casusluk şebekesi kuran bir devlet olduğu kanısı yerleştirilmeye çalışıldı. Her komünist, Sovyet Rusyanın bir ajanıydı. Dünyanın en büyük gösterisiolarak nitelendirilebilecek bir komünist avıdüzenlendi.

\n

Bu arada İkinci Dünya Savaşı patlak verdi. ABD, büyük düşmanı SSCByle birlik oldu. Ama bu düşmanlık savaş sırasında da sürdü. MacArthur, 1945’te Rusların Nazilerden daha büyük bir tehlikeolduğunu ileri sürmekten kaçınmadı. Bazı yorumcular, Amerikanın Japonyaya atom bombası atmasına bu görüşün yol açtığını söylediler. Avrupada savaş sona ermişti; Sovyetler Amerikaya Doğuda yardım edebilirler, zaferi paylaşabilirlerdi. Atom bombası buna engel olmak için atılmış, iki yüz bin kişi öldürülerek Kızıl Ordunun pençesinden kurtarılmıştı!

\n

Savaştan sonra Amerikaya Karşı Çalışmaları Araştırma Komitesi, sendikalardaki, üniversitelerdeki, sinema-tiyatro endüstrisindeki komünistleri ortaya çıkarmak için geniş çapta bir soruşturma açtı. Bu soruşturmada suçlu bulunanlar kara listeye alındılar, işsiz kaldılar, yoksulluk çekmeye mahkûm edildiler. Anayasanın kendilerine sağladığı hakka dayanarak tanıklık etmemekte direnenler komiteyi aşağılamaksuçuyla hapse atıldılar. Whittaker Chambers ile Richard M. Nixonın casuslukla suçladıkları Alger Hiss, ölüm cezasına çarptırıldı.

\n

Bu arada yeni bir önderbelirdi: Senatör McCarthy. McCarthy, komünistlerin devlet dairelerine sızdığını ileri sürerek yeni bir kampanya açtı, cadı avını hızlandırdı; Kore Savaşının başlamasından komünistleri sorumlu tuttu. I.F. Stone gibi birkaç gazeteci, Kore Savaşına komünistlerin değil, Güneydoğu Asyayı denetim altında tutmak isteyen Amerikan emperyalizminin yol açtığını söylediler, ama Rosenberglerin bu cadı kazanında öldürülmelerine engel olamadılar.

\n

Amerikada ihanet yılları olarak adlandırılan bu dönemin en önemli yaratıcılarından ve uygulayıcılarından biri Edgar Hooverdi. Adı kısa sürede soğuk savaşla özdeşleşti.

\n

***

\n

Başmimarı Hoover olan, çıkarlar, kara çalmalar, yalanlar üstüne kurulu bu eylemlere dünyada birçok aydın karşı çıktı.

\n

Albert Einsteinın 12 Haziran 1953 tarihli New York Times gazetesinde yayımlanan açık mektupunu bir daha aktarmak istiyorum:

\n

Bu ülke aydınlarının karşı karşıya bulunduğu sorun son derece ciddidir. Gerici politikacılar bütün aydınlara kuşkuyla bakılmasını sağlamakta başarılı olmuşlardır. Bu başarıdan sonra şimdi öğretme özgürlüğünü baskı altına alma, kendilerine boyun eğmeyenleri aç bırakma çabalarına girişeceklerdir.

\n

Aydınlar azınlığı buna karşı ne yapmalıdır? Gerekirse cezaevine girmeyi, parasız kalmayı, ülkenin çıkarları uğruna kendi çıkarlarından olmayı göze almalıdırlar.

\n

Bunu yaparken anayasaya sığınmamalı, onurlu bir yurttaşın böyle soruşturmalara katılamayacağını haykırmalıdırlar.

\n

Yeterli sayıda kimse bunu yapabilirse, başarı kazanılır. Başarı kazanılamazsa, bu ulus köle olarak yaşamayı zaten kabullenmiş demektir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları