Ülkü Tamer

Çocuklarımıza Kitap Önerileri

27 Ağustos 2011 Cumartesi
\n

Bu soruyu soran çok kişi var. Geçen hafta bir okurum, Tatil bitti bitecek,dedi. Çocuğuma hangi kitabı alayım?

\n

Okunması (ya da okutulması) gereken o kadar çok kitap var ki... En iyisi, sayıyı beşle sınırlamak, kendi önerilerimi iletmek...

\n

***

\n

İlköğretim düzeyi için ilk seçimim Andersen Masalları.

\n

Masallar yoğun öykülerdir. Hızla akıp giden olaylardan örülmüşlerdir. Çocuk okurun dikkatini, ilgisini dağıtmazlar. Onu başka edebiyat türlerinin okuru olmaya hazırlarlar. Bu yüzden ilk seçimim bir masal kitabı oldu.

\n

Peki ama, neden Grimm Kardeşler, Perrault, Dede Korkut ya da Keloğlan masalları değil de Andersen?

\n

Hans Christian Andersen edebiyata en yakın masalcıdır da ondan.

\n

Sözünü ettiğim öteki masallar derlemedir. Halk arasında anlatılan yaygın masallardır. Andersen ise özgün yapıtlar üretmiştir. Amacı bir öykü aktarmak değil, bir öykü yaratmaktır. Anlatımı da anlattıkları kadar özgün ve ilginçtir. Dede Korkutu okuduktan yıllar sonra Deli Dumrulun köprübaşını tutmasını hatırlarsınız; ama Andersenin Kibritçi Kızını gençliğinize, olgunluk çağınıza sadece düşleriyle değil, yüreğinizin bir köşesine ilişmiş hüznüyle de taşırsınız.

\n

***

\n

Küçük Prens. İkinci seçimim Antoine de Saint-Exupérynin yapıtı.

\n

Küçük Prens büyükler için yazılmıştı aslında. Ama her yaşta okurun ilgisini çekmiş, kısa sürede birçok dile çevrilmiş, çocukların da ellerinden düşürmedikleri bir kitap olarak ölümsüz yapıtlar arasında yerini almıştı.

\n

Çocuklar için onu önermemin iki nedeni var.

\n

Birincisi, yedek subay öğretmenliğim döneminde Küçük Prensi okuyan öğrencilerimin daha sonra benden başka kitaplar istemeleriydi.

\n

İkincisi, düşgüçlerinin harekete geçmesi, kendi küçük prensliklerini (ya da prensesliklerini) yaşamaya başlamalarıydı.

\n

***

\n

Odysseia. Ortaöğretim düzeyindeki çocuklara (ve ilkgençlik dönemlerini yaşayanlara) önereceğim birinci kitap Homerosun destanı.

\n

Homeros, şiirle öyküyü olağanüstü bir ustalıkla bağdaştıran sanatçıların başında gelir bence. Öyküyü izlerken büyük bir şiir tadı alırsınız.

\n

Peki, neden İliada değil de Odysseia?

\n

Odysseia serüven açısından daha zengindir. Kısa öykülerden örülmüştür sanki. İlginizi daha diri tutar. Homerosu sevmenizi, klasiklere ısınmanızı sağlar.

\n

***

\n

İnce Memed. Bu kitabı seçmemin nedeni de üç aşağı beş yukarı aynı. Yaşar Kemalin çok daha fazla sevdiğim romanları var. Ama günümüzün en güçlü yazarının yapıtlarına ve çağdaş Türk edebiyatına ilk adımı atacaksanız, bence bu kitapla başlamalısınız.

\n

İnce Memed, hem konu, öykü, serüven zenginliği, hem anlatım bakımından hemen sarar okuru; yazarın öteki kitaplarını okuma ve başka yazarların yapıtlarına yönelme isteğini uyandırır onda.

\n

***

\n

Memet Fuatın Antolojisi. Okulda şiir okurluğuna Fuzuliyle, Cenap Şahabettinle, Mehmed Emin Yurdakulla başlamak öğrenciyi edebiyattan da soğutur, canından da bezdirir. Arapça, Farsça sözcüklerle boğuşmak, aruz kalıplarını kestirmeye çabalamak, Şair bu mısrayla ne demek istemiştir?” sorusunu yanıtlamaya çalışmak zor zanaattir doğrusu.

\n

Öğrenciye şiiri sevdirmek, onun şiir okuru olmasını sağlamak istiyorsanız, önce Cumhuriyet döneminin nitelikli sanatçılarını sunacaksınız ona.

\n

Çağdaş Türk şiirini en iyi yansıtan yapıt Memet Fuatın derlemesidir bence. Yapıtın ölçütü nitelikli edebiyattır. Ayrıca, şairler üstüne öğrencilerin büyük ölçüde yararlanabilecekleri bilgileri, değerlendirmeleri içermektedir.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları