Ülkü Tamer

Kitabevi-Okur DeğilKitapçı-Okur İlişkisi

11 Ağustos 2012 Cumartesi
\n

Geçen hafta Arif Güzelden söz etmiştim. Kısa bir hatırlatma: Gaziantepte kitapçıydı Arif Güzel. 1940larda, 50lerde küçücük dükkânında edebiyat sevgisi dağıtırdı sanki. Müşterileriyle ilişkisi bir iş ilişkisideğildi kesinlikle, önerilerle, eleştirilerle yüklü bir görüş alışverişiydi.

\n

Edebiyat adına ne isterseniz bulabilirdiniz dükkânında. Büyük kentlerdeki kitabevlerinde sadece Varlık, Yeditepe, Türk Dili dergileri satılırdı genellikle; ama Arif Bey Amca bunların yanı sıra sözgelimi Kaynakı, Dinarda yayımlanan Şairler Yaprağını da sunardı size. Yazarlığa yeni adım atmış gençlere, Hemen Varlıka gönderme şiirlerini, Kaynakla başladerdi. O şiirlerin Varlıkta kolay kolay yer almayacağını bilirdi. Hevesi kırılmasın, belki Kaynakta yayımlanır, bizim şair adayı da yüreklenir diye düşünürdü herhalde.

\n

Arif Bey Amcanın öğütlerinden ben de nasibimi almış, ilk şiirim Kaynakta yayımlanınca nasıl da sevinmiştim.

\n

***

\n

Kitaplar da önerirdi. Önce klasikler. Elbette yeni yazarlar. Steinbeckin yeni kitabı geldi.İnciyi tutuştururdu elime. Istratinin Kodinini okudun mu?

\n

Ev kadınlarına Cronini, Margaret Mitchelli verirdi. Kimilerine Kerime Nadiri.

\n

Varsın okusunderdi. Hiç okumamaktan iyidir. Samanyolunu okur, oradan Çalıkuşuna geçer…”

\n

Tıkır tıkır işleyen bir kitapçı-okur ilişkisi kurulmuştu.

\n

Bu ilişkiyi Eskişehirde, İzmitte, Bursada, İzmirde de görmüştüm. Ankarada Muzaffer İlhan Erdostla Erdal Özün kitapçı dükkânlarını da unutamam.

\n

***

\n

Bu tür kitapçılar yok olmadıysa bile ne kadar azaldı.

\n

Sadece büyük kentlerde değil, tatil kasabalarında bile kitapçılar değil, kitabevleri var şimdi. Büyük kuruluşlar Onların şubeleri Raflar best-sellerlarla dolu Kapılarda, vitrinlerde afişler

\n

Bir kitap arıyorsunuz. Görevliye soruyorsunuz. Yazarı kimdi?İlk kere duyuyor belki. Hemen bilgisayara bakıyor. Bizde yok.

\n

Kitapçı-okur ilişkisi de yok elbet.

\n

***

\n

Kimi işler vardır, sadece tir. Taraflar arasında özel ilişkiler gerektirmez. Önemli olan o işin yapılması, tamamlanmasıdır.

\n

Ama özellikle sanat alanlarında karşılıklı ilişki yoksunluğu büyümeyi, gelişmeyi engeller, o alanlardan bir şeyler götürür, eksiltir.

\n

Kitapçı-okur ilişkisi, hiç değilse edebiyat sevgisinin diri tutulmasına yarıyordu.

\n

Bu ilişki şimdi kaldı mı, kaldıysa nerelerde var, bilemiyorum.

\n

Geçen hafta önerdiğimArif Güzel Ödülü”, sınırlı bile olsa, bu tür ilişkinin diri tutulmasına yarayabilir diye düşünüyorum.

\n

Kapısından içeri girip deMerhabadiyebileceğim, bir tabureye çöküp yazarlar, kitaplar üstüne sahibiyle iki çift laf edebileceğimiz küçücük kitapçı dükkânını nasıl özlemişim

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları