Ülkü Tamer

Kütük Kafa'nın Öyküsü

03 Aralık 2011 Cumartesi
\n

Çağdaşlarımdan en sevdiğim on Türk yazarını saymamı isteseler, listeme Nihat Ziyalanı mutlaka koyarım. Hem şair, hem öykücü olarak.

\n

Çok kere yazdım, eleştiride nesnelliğe pek inanmıyorum ben. Hangi ölçülere göre nesnel olup da değerlendirme yapacağız, aklım ermiyor.

\n

Nihatın yapıtlarını değerlendirirken de nesnel olamam. Nihat, ilkgençliğimden bu yana en sevdiğim can dostlarımdan Son kitabını hayranlıkla okurken kendi kendime sordum: Arkadaşın değil de hiç tanımadığın biri olsa, yine bu kadar beğenir miydin?

\n

Yanıtım koca bir evet oldu.

\n

Evet. Kim yazmış olursa olsun, Attım Kapağı Yurtdışına (Günışığı Kitaplığı, Köprü Kitaplar dizisi) başucu kitaplarımdan biri olurdu.

\n

***

\n

Köprü Kitaplardan söz etmeliyim önce. Diziyi Semih Gümüş yönetiyor. Bugüne kadar genç kâşifler için seçtiği yapıtlarda Necati Tosunerin, Ayhan Bozfıratın,Ömer Seyfettinin, Necati Güngörün, Osman Şahinin, Azra Erhatın, Kadir Öztopçunun, Turgay Fişekçinin, Müge İplikçinin, Behçet Çelikin imzaları var. Amaç, genç okurlarla edebiyat arasında bir köprü kurmak.

\n

Bizde genellikle ya çocuk kitapları yayımlanır ya da yetişkinler için kitaplar. Grimm Masallarından Dostoyevskiye atlanması umulur. Aradaki boşluğu doldurmak, genç okurun kendisinden beklenir. Günışığının dizisi bu açıdan önemli.

\n

Okumanın sınırlarının nerede başlayıp nerede biteceğine karar vermek zor,diyor Semih Gümüş. “Roman ve öykü okumanın başlangıç noktasını ele almak için bir kılavuz da yok elimizde. Çağdaş Türk edebiyatının usta yazarlarının yazdıklarından oluşan bir dizi kitabı seçerken, elbette ilgi çekici kitaplar aradık. Merakla okunan kitapların ayrıca öğretici olmasına gerek yok. İyi yazılmış her edebiyat kitabı yeterince cömerttir. Sırlarını okurlarıyla paylaşmaktır amacı. Aradıklarımızın çoğunu bulabiliriz onlarda.

\n

***

\n

Attım Kapağı Yurtdışına bu dizi için yazılmış. Altan adlı delikanlının İstanbuldan Sidneye uzanan öyküsünü anlatıyor. Elbette Nihatın yaşamından izler, renkler taşıyor.

\n

Altan (kendi tanımlamasıyla Kütük Kafa), Asmalımescitte küçük bir lokanta işleten ailenin oğlu. Karşılarındaki fırıncının kızı Yasemine tutkun. İki aile, çocukları birbirlerinin evinde gece yatısına kalacak kadar yakın. Dişçi olmak istiyor Altan. Üniversiteye girmek için yeterli puanı sağlayamıyor. Dil öğrenmek için Avustralya

\n

***

\n

Bu tür yazılarda romanların özetleri verilir hep. Öyküleri kısaca anlatılır. Ben hep kaçındım bundan. Yukarıdaki üç-beş satırı da öykünün yalınlığını belirtmek için yazdım.

\n

Böyle bir öyküyü soluk soluğa okunabilecek 200 sayfaya dönüştürmek kolay iş değil. Tekrarlar, uzun betimlemeler, felsefe kırıntılarıyla sayfalar dolar. Örneklerini az görmedik.

\n

Nihatın kitabında bunlar yok. Oflayıp puflamanın kırıntısı olmadan, bir polisiye roman okur gibi deviriyorsunuz sayfaları. Anlatım da olağanüstü güzel. Renkli. İçten. Dilin tadını çıkara çıkara okuyorsunuz.

\n

Eleştirmen değilim ben. Bir kitaba değinirken eleştirinin kurallarına nasıl uyulur, onu da bilmem. Ama sevdiğim, okunması gerektiğini düşündüğüm kitaplara dikkat çekmeyi isterim.

\n

Attım Kapağı Yurtdışınanın da okunması gerektiğine inanıyorum. Memet Fuatın Adlininden bu yana hiçbir kitaptan böylesine ince tatlar almamıştım.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları