Ülkü Tamer

Şerif Eleştirmenlere Karşı

24 Aralık 2011 Cumartesi
\n

1960’larda tiyatro oyunculuğu yaptım. Beş yıl. O beş yıl içinde kuliste en çok duyduğum cümlelerden biri Adam harika bir eleştiri yazmış!” idiyse, öteki Herif bir boktan anlamıyor!idi. Adam oyunu beğenmişse, hele göklere çıkarmışsa, kendisi iyi eleştirmen, yazdığı da harika bir yazı olurdu.

\n

Herif ise oyunu beğenmemişse, yerin dibine batırmışsa, zaten eleştirmen filan değildi.

\n

***

\n

Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Hollywoodda da bir sürü herif var.

\n

İşte yargılarından kimi örnekler:

\n

Howard Thompson: (Robert de Niro için) Yeteneğin belirtisi bile yok onda.

\n

Dwight Macdonald: (Paul Newman için): Gülümsemeye çalışan bir odun parçası gibi sırıtıyor.

\n

Rex Reed: (Walter Matthau için): Yangın alarmından bile etkilenmeyen kış uykusundaki bir ayı gibi.”

\n

Dwight Macdonald: (Sapık Psycho filmi için): En iyisi evde oturmak. Çünkü üçüncü sınıf bir Hitchcock bu.

\n

Robert Hatch (Afrika Kraliçesi The African Queen filmi için): Keşke evde oturup Jules Verne okusaydım diyorsunuz. Budalalıktan başka bir şey değil.

\n

Dorothy Thompson: (Fantazya Fantasia filmi için): Sinemayı sinir krizleri içinde terk ettim.

\n

***

\n

Bildiğim kadarıyla, Robert de Niro İstikbalimle oynuyorsun diye Howard Thompsonu, Paul Newman odun parçası dedi diye Dwight Macdonaldı, Walter Matthau ayıya benzetti diye Rex Reedi dava etmedi.

\n

Ötekiler de eleştirileri okumakla kaldılar. Sapık, Afrika Kraliçesi, Fantazya filmlerinin yapımcıları, “gişe gelirimize olumsuz katkıda bulunacakgerekçesiyle eleştirmenleri yargıç önüne çıkarmayı düşünmediler.

\n

***

\n

Biraz da edebiyattan eğlenceli örnekler verelim:

\n

The New Republic: (William Burroughsun Çıplak Yemek The Naked Lunch kitabı için) Düpedüz pislik, ikinci kere göz atmaya bile değmez.

\n

Alfred Kazin: (James Joyceun Finnegans Wake kitabı için): İşkenceden başka bir şey değil.

\n

Voltaire: (William Shakespearein Hamlet oyunu için): Sarhoş bir barbarın yapıtı.”

\n

The London Critic: (Walt Whitmanın Çimen Yaprakları Leaves of Grass kitabı için): Bir domuz matematikten ne kadar anlıyorsa, Whitman da sanattan o kadar anlıyor.

\n

The Odessa Courier: (Leo Tolstoyun Anna Karenina kitabı için): Sulugözlü bir çöp yığını.”

\n

***

\n

Şerif Gören dost olarak da, yönetmen olarak da çok sevdiğim kişilerden biri. Türk sinemasını bugüne getiren kilometre taşlarının en önemlilerinden Ay Büyürken Uyuyamamı yönetmek için yıllar sonra kamera arkasına geçtiğinde en sevinenlerden biri de ben olmuştum.

\n

Hafta içinde bir televizyon programında filmini eleştirenlere veryansın ettiğini görünce üzüldüm. Sinema birçok kişinin istihdam edildiği bir iş. Ticaret Kanunu ve Rekabet Kurulu açısından yapılacak bir şey var mı, araştırıp manevi dava açacağım. Kaybedebilirim ama açacağım dedi.

\n

İşte bu olmadı, sevgili Şerif. Bugüne kadar seni övenlere prim mi verdin de, yerenlerden ceza kesmeye kalkıyorsun?demezler mi adama...

\n

O zaman eleştiri denen şeyi bütün bütüne kaldıralım. Sonu yok ki bunun. Başbakanı eleştiren, İktidara gelmemizi engelliyor gerekçesiyle mahkemeye mi verilecek?

\n

***

\n

İşin acısı, söz özgürlüğünden yana görünenlerin, konu başka kişilerin söz özgürlüğü olunca, Hoop! Dur bakalım! Buraya kadar!demeleri. Özgürlüğün sınırını kendi arsalarının sınırıyla belirlemeye kalkışmaları.

\n

Sevgili Şerif, sen de yapıtına Hitchcock kadar, John Huston kadar güveniyorsan, güler geçersin. Yargıyı zaman verir. Haklı çıkarsan, o zaman da herkes seni eleştirenlere güler geçer.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları