Ülkü Tamer

Yeni Bir Kitaplık

17 Kasım 2012 Cumartesi

\n

Özgen Berkol Doğan beş yıl önce aramızdan ayrıldığında yirmi yedi yaşında gencecik bir bilim adamıydı. Robert Koleji bitirdikten sonra öğrenimini yurtdışında sürdürmüş, fizik alanında dünyada geleceğin yıldızları arasında yerini almıştı. Cenevredeki ünlü CERN bile kapılarını açmıştı ona.

\n

Türkiyeye döndükten sonra uluslararası kongrelerde ülkemizi temsil etti. 30 Kasım 2007de Ispartaya, Süleyman Demirel Üniversitesinde düzenlenen çalıştaya giderken uçak kazası sonucunda, başka bilim adamlarıyla birlikte, yaşamını yitirdi.

\n

***

\n

Ne işle uğraşırsa uğraşsın, sadece kendi alanına kapanıp kalan kişilerin aşama gösteremediklerine, bir yerde tıkanıp kaldıklarına inanıyorum. Başka alanlarda uzman olmanız gerekmez. Ama edebiyatçı mısınız, pencerelerinizi bilime de açmalısınız biraz. Matematikçi misiniz, Fellini denilince Acaba hangi formülü geliştirmiş diye kafa yormamalısınız. Dostoyevskiyi okumamış, Mozart dinlememiş bir bilim adamının kendi alanında uzman olabileceğine, keşfedilmemiş ufuklara yönelebileceğine pek inanamıyorum. Elbette ayrıcalıklar dışında...

\n

Sadece fizikle ilgilenen bir genç değildi Berkol. Geniş bir ilgiler yelpazesine sahipti. Edebiyat, spor, sinema, fotoğrafçılık, dağcılık gibi dallarla çok yakından ilişkiler kurmuştu. Dilimize üç de bilimkurgu romanı çevirmişti.

\n

Bu ilgiler, onun fizik alanında daha gelişmesini, daha güçlü olmasını sağlıyordu belki.

\n

Dans, özellikle Latin dansları ve tango da tutkularından biriydi. Robert Kolej onun adına her yıl liselerarası dans şenliği düzenliyor şimdi.

\n

Ailesi de, onun unutulmamasını sağlamak için önemli çalışmalar yürütüyor. Her yıl Boğaziçi ve Süleyman Demirel üniversitelerinden birer öğrenciye ödül ve burs veriyor.

\n

***

\n

1 Aralıkta açılacak Özgen Berkol Doğan Kütüphanesi de bu çalışmalardan biri.

\n

Kitaplıkta şimdilik yaklaşık 4500 kitap bulunuyor. Dileyenler o kitaplıktan yararlanabilecek.

\n

Sadece edebiyat değil, başka sanat dalları da soluk alacak kitaplıkta. Kültür alanında toplantılar, sergiler, konferanslar, seminerler, film gösterileri gibi etkinlikler de düzenlenecek.

\n

***

\n

Özellikle İstanbuldaki okurlarım için adresi veriyorum: Moda Caddesi, No 6, Kat 1, Kadıköy.

\n

1 Aralıkta saat 13:00ten itibaren bu adresi ziyaret edebilirsiniz. Belki de katkı olarak armağan edebileceğiniz bir kitapla.

\n

Çevrenize bakın. Dileyenin yararlanabileceği kaç kitaplık var? Onlarda bile kitaplar hangi denetimlerden geçip raflarda yerlerini alıyor? Okumak istediğiniz yazarın kitaplarını bulabiliyor musunuz?

\n

Onun için, bu kitaplığı yaşatmak görevimiz diye düşünüyorum. Hem Berkolun anısını diri tutmak, hem de sanat-kültür alanında bir kapının sürekli açık kalmasını sağlamak için.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları