‘Bizi IŞİD ile Karıştırmayın’

10 Temmuz 2014 Perşembe

Hisarcıklıoğlu’ndan Brzezinski’ye:

WASHİNGTON - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD ile AB arasında görüşmeleri yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTIP) Türkiye’nin de dahil edilmesi için ABD başkentinde lobi yapıyor.
Bu kapsamda ABD hükümeti adına AB ile müzakereleri yürüten ekibin başındaki TTIP Temsilcisi Daniel Mullaney ile önceki gün bir araya geldi. Görüşme sonrasında yaptığımız kısa görüşmede, “Yeni bir küresel ekonomik düzen kuruluyor. Türkiye’nin geleceği de ABD ile AB arasında yapılacak bu anlaşmasnın mutlaka içinde yer almakta yatıyor. Bu konuyu gündeme getiren kuruluşların başında yer alan TOBB, Türkiye’nin bu sürecin dışında kalmaması için tüm gayreti gösteriyor” dedi.
Hisarcıklıoğlu’nun ikinci gündem maddesi ise gelecek yıl Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak G-20 zirvesi. Toplantıların ‘iş dünyası’ ayağına ev sahipliği yapacak Hisarcıklıoğlu, Washington’da Dünya Bankası ve Amerikan Ticaret Odası yöneticileri ile de bir araya geldi. TOBB Başkanı, “Türkiye’nin uluslararası toplumdaki olumsuz imajının yıkılması için G-20 toplantıları tarihi bir fırsat olacak” diye konuştu.

ABD’den taahhüt yok
Hisarcıklıoğlu, TTIB’ye dahil olmak için ABD’yi ikna etme çabasında ancak ABD tarafı iyi niyet beyanları dışında somut söz vermekten kaçınıyor. Mullaney ve yardımcıları, Türkiye’yi sürece dahil olmasının kısa sürede gerçekleşemeyeceğini TOBB heyetine hissetirdiler. Washington kulislerinde, ABD yönetiminin “TTIB’nin parçası olmanın yolu AB’yi ikna etmekten geçiyor. AB’yi etkileyecek bazı siyasi adımlar atılmasında yarar var” mesajını hem TOBB heyetine hem de AKP hükümetine ilettikleri söyleniyor.

‘Selefiliği anlatmak lazım’
Ziyaretin amacı “ticaret lobisi” yapmak olsa da, Hisarcıklıoğlu ABD yönetiminin kendi gündemi ile de ister istemez yüz yüze geldi. Önde gelen düşünce kuruluşlarından Center for Strategic and International Studies’de (Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi - CSIS) eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski, eski Ankara büyükelçileri Jim Jeffrey ve Robert Pearson ile yapılan görüşmenin ana gündemi Irak’ta yaşananlar oldu. Hisarcıklıoğlu o görüşmeye ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:
“Washington’da nereye gitsek karşımıza Irak çıktı. IŞİD’in Musul’u almasından sonra kafalar çok karışık. ‘Ne tavsiye edersiniz’ diye sordular. Biz de kendilerine bu örgütlerin yaptığı ‘Selefilik’ ile İslam dininin karıştırılmaması gerektiğini anlattık. Bütün sünnileri bir görüyorlar. Selefiliği ve bunun Sünni İslamdan farkını mutlaka Amerikalılara anlatmamız lazım. Bir tane Sünni anlayış yok ki. Biz de kendilerine Türkiye’nin benimsediği Sünni İslam anlayışının Mevlana ve Yunus Emre geleneğinden gelen ve insan sevgisine dayalı bir inanç anlayışı olduğunu dilimiz döndüğünce anlattık.”

‘Kaybedeni Türkiye oluyor’
Hisarcıklıoğlu da görüşmelerde Irak’ta yaşananlardan en çok etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “Temmuz ayının ilk yarısında Irak’a ticaretimiz yarı yarıya azaldı. Gaziantep, Urfa, Hatay’dan düzenli raporlar alıyorum. Kamyonlar giremiyor. Bu gidiş Türkiye açısından iyi değil. Eğer böyle devam ederse Türkiye’nin ihracat ve büyüme potansiyelini negatif etkiler” mesajını verdiğini ifade etti.

‘Kıbrıs’ta siyasi destek verin’
Washington’da Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıs ve Ermenistan dosyalarının başındaki bakan yardımcıları Amanda Sloath ve Eric Rubin ile bir araya geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu bu konuda da şu değerlendirmeleri yaptı:
“Kıbrıs’ta adanın iki kesimindeki ticaret ve sanayi odalarını, Türkiye ve Yunanistan’ın da katkılarıyla bir araya getirdiğimiz Lefkoşa Ticaret Forumu’nu anlattık. ABD yönetiminin de bu sürece somut destek vermesini istedik. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin önümüzdeki aylarda adayı ziyarette bulunacağı söylendi. O ziyarette bu konunun gündeme gelmesini istiyoruz.”
Hisarcıklıoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin görüşmede, “Neden TOBB olarak Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gelişmesi için siz de bir adım atmıyorsunuz” önerisini de getirdiklerini sözlerine ekledi.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları