Yahya Arıkan

Tüp bebek tedavisi SGK tarafından karşılanıyor

25 Ocak 2009 Pazar

Normal doğumla çocuk sahibi olamayanlara tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olabilmeleri için gerekli tedavi sağlanabiliyor. Evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisinin, erkek ise karısının tedavi masraflarının karşılanması bazı koşullara bağlı. Bu koşulları şöyle özetlemek mümkün;

1) Yapılan tıbbi tedavileri sonrasında normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi,

2) 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması,

3) Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi,

4) Uygulamanın yapıldığı tıbbi merkezin Kurum ile sözleşme yapmış olması,

5) En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması.

En fazla iki deneme

Bu koşulların sigortalı tarafından ispatlanması durumunda en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere yardımcı üreme yöntemi (tüp bebek) tedavileri Kurum tarafından sağlanıyor.

Bir hastalığın tedavisinin başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması ve Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben zorunlu görülmesi halinde yardımcı üreme yöntemi tedavilerinin finansmanı Kurumca karşılanıyor.

 

Okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurtlarına yapılan bağışların vergilendirilmesi

Gelir Vergisi Kanununun 89/5. maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanununun 10/(1) ç maddesi ile, kamu idare ve müesseselerine bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu inşaası dolayısıyla yapılan harcamalar ve her türlü bağışlar yıllık beyanname ile bildirilen gelirden düşülebilir. Yapılan bağış ve yardımın vergiden muaf tutulması için şu niteliklere sahip olması gerekir: Bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak kapasitesinden az olmamak üzere (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) öğrenci yurtlarının inşası için yapılan harcama, bu tesislerin inşaası için yapılan bağış ve yardım, mevcut okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurtlarının faaliyetlerine devam etmelerini sağlamak amacını taşımalı.”

Ne zaman indirim konusu yapılabilir?

Okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurdu inşaası ve/veya faaliyetlerini sürdürmesi için yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin gelir vergisi matrahının tespitinde dikkate alınır.

Yukarıda belirtilen bağış ve yardımların ayni olarak yapılması durumunda, bağışlanan veya yardım konusu yapılan mal veya hakkın varsa mukayyet değeri, bu değer yoksa Vergi Usul Kanununun 267. maddesinin üçüncü sırasına göre takdir komisyonunca belli edilecek emsal bedeli indirime esas alınır.

Zarar beyanı durumunda indirim konusu olmaz

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükellefleri yapacakları bağış ve yardımları yıllık beyanname ile bildirecekleri gelirlerden indirim konusu yapabiliyor. Dolayısıyla, zarar beyan eden Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin bağış ve yardımları indirim konusu yapmaları mümkün olmuyor. Gerek zarar beyanı gerekse gelirin yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen bağış ve yardımların daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devredilmesi de mümkün değil.

Nasıl belgelendirilecek?

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yapılan bağış ve yardımların ilgili kurumlardan alınacak belgelerle tevsik edilmesi yeterli. Dolayısıyla, bu kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesindeki yetkiye istinaden indirim için geçerli belge olarak kabul edilir.

Eğitim alanında yapılan bağış ve yardımların vergi matrahından indirim konusu yapılabileceği yönünde Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunlarının yanı sıra özel kanunlarda da hükümler var. Bu kanunlar arasında İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Yüksek Öğretim Kanunu bulunuyor.


 


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları