Yahya Arıkan

Van İçin Daha Fazlası -2Yeşil kartlının

01 Aralık 2011 Perşembe
\n\n\n

Geçen hafta, Van için yapılabilecek şeyler için önerilerimizi ortaya koymuştuk. Özellikle vergisel yaklaşımlar başta olmak üzere pek çok düzenleme önermiştik. Yazımıza büyük ilgi oldu. Dernek ve vakıflar başta olmak üzere, Vandaki vatandaşlarımızdan da yapılabilecekler konusunda birçok öneri geldi.

\n

Bunların en önemlisi, bölgeye bağışlanacak prefabrike konutlar başta olmak üzere, her türlü malzemenin temininde katma değer vergisi ve özel tüketim vergisinin kaldırılmasına yönelik öneriydi.

\n

Bu öneri bölgede hayatın normale dönmesi, öncelikle barınma ihtiyacının sağlıklı şekilde karşılanması açısından yaşamsal önemde. Bu öneri, eğitime yeniden başlayabilmek ve bölgeden kaçışı önlemek adına da değerli.

\n

Bölge halkının psikolojisi sağlam binalara dahi girmeyi engelliyor. Prefabrike konutlar, prefabrike öğrenci yurtları ve eğitim binalarına bu gözle bakmak gerekiyor. Prefabrike yapılarda bugün itibarıyla yüzde 18 katma değer vergisi uygulanıyor. 20 bin liraya bir prefabrike konut aldığınızda 3 bin 600 lira KDV ödemek zorunda kalıyorsunuz.

\n

Bu açıdan bir vatandaşımız bölge halkı için 20 bin liradan vazgeçebiliyorsa, devletimiz de 3 bin 600 lira KDVden kolaylıkla vazgeçebilir.

\n

Hayırsever vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu ve yardımsever dernek ve vakıflarımız vergi mükellefi değiller. Bu nedenle bağışlanacak malzemelerin alımı sırasında ödenen KDVnin indirim konusu yapılması mümkün değil. Mükellef olanlar dahi bu işlemi yapamıyor, gider veya maliyet olarak dikkate alabiliyorlar.

\n

İyilik yapayım derken vergi ödemek zorunda kalmak neresinden bakılırsa bakılsın adil değil.

\n

Çözüm çok basit

\n

Yapılması gereken tek şey, bölgeye bağışlanacak prefabrik yapılar başta olmak üzere, diğer ihtiyaç maddelerinde KDV ve ÖTVnin oranını sıfırlamak. Bunun için yasa çıkarmaya bile gerek yok. Mevcut uygulamada, KDV ve ÖTV oranlarını mal grupları itibarıyla belirleme konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmiş. Bakanlar Kurulu bu yetkisini derhal kullanarak soruna çözüm getirebilir.

\n

Eğer bu durumda suiistimallerin olacağı düşünülüyorsa, satış anında vergi uygulanıp bağışın gerçekleştirildiği belgelenince, vergi iadesi yapılması yöntemi de düşünülebilir.

\n

Geçmişte pek çok konu için bu şekilde uygulama yapıldı. Örneğin;

\n

- 2005 yılında İzmir kentinde yapılan Dünya Üniversitelerarası Spor Oyunlarına ilişkin olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak teslim ve hizmet ifaları KDVden istisna edildi.

\n

- Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifası KDVden istisna edildi.

\n

- 2009 yılı Mart ayında İstanbulda yapılan Beşinci Dünya Su Forumunun organizasyonu içinde yapılacak mal teslimleri ile hizmet ifaları KDVden istisna edildi.

\n

Bu üç örneği çoğaltmamız mümkün. Van için yapabileceğiz daha çok şey var. Bıkmadan, usanmadan yapılabilecekleri hatırlatmaya devam edeceğiz.

\n

\n

Tanilliyi sevgiyle anacağız

\n

Aydınlanmacı, toplumcu fikir ve ürünleriyle düşün dünyamızı berraklaştırmada emeği büyük olan, yakından tanımanın onuru ve gururunu yaşadığım değerli hocam Server Tanilliyi hep sevgiyle anacağım.

\n\n\n

1 Ocak sendromu

\n\n\n

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformuna göre; 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek genel sağlık sigortası ile yeşil kart uygulamasında önemli değişiklikler olacak. Çünkü bu tarihten itibaren herkes genel sağlık sigortalısı olacak ve çalışan-çalışmayan herkes yararlanacak. Yeşil kartlılar içinse SGKnin yapacağı gelir testi belirleyici olacak. Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılacak. Kişilerin banka hesapları, kredi kartı harcamaları, elektrik, doğalgaz, su kullanımı ve diğer birçok kaleme bakılacak.

\n

Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden yani 279 liradan az geliri olanların primleri devlet tarafından ödenirken fazla olanlar ise kademeli olarak prim ödeyecek.

\n

Buna göre aylık geliri; 279 ile 837 lira arasında olanlar 33 lira, 837 ile 1.674 lira arasında olanlar 100 lira, geliri 1. 674 liradan fazla olanlar ise 200 lira dolayındaki primlerini kendileri ödeyecekler.

\n\n\n

İŞYERİ DEVRİ VE KIDEM

\n

TAZMİNATI SORUMLULUĞU

\n\n\n

İşyeri devrinde; devredenin kıdem tazminatı sorumluluğu var mıdır? Tunç Önder

\n

Devreden işverenin kıdem tazminatı sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl sürer. Bu süre sonunda sorumluluğu ortadan kalkar.

\n\n\n

SORU - CEVAP

\n\n\n

Sorularınız için malicozum6ismmmo.org.tr adresine mail atabilirsiniz. Tüm sorular e-posta ile tek tek cevaplanacaktır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları