Yılmaz Şipal

Çocuk Sömürüsü (3): 'Satılık Çocuk Gelin'

23 Ocak 2012 Pazartesi
\n

\n

KONU 1: Hızlı nüfus artışı da şiddetin gelişmesinde önemli bir sorun

\n

Benim Güneydoğu Anadoludan gelen 3 eşli 25 çocuklu hastam var. Çocuklarının adını bilmiyor. Gelişmekte olan bölgelerden göç edenler arasında en az çocuk sahibi olanın 6-7 çocuğu var. Sağlık Bakanının bile 6 çocuğu var. 25 çocuk, 10 veya 6 çocuk, olacak iş değil. Büyük kentlere göç 40 yıl öncesinde de bugün de önemli sorun. Türkiyede sağlıklı olmayan sanayileşme insanın insanca yaşamasının, toplumsal doyuma ulaşmasının da önündeki en büyük engellerden biri. O zamanki sanayileşme projeleri takip edilseydi, bugünkü durum yaşanmazdı (…)”

\n

(Cumhuriyet 8 Temmuz 2009: Şule Köktürkün Prof. Dr. Özcan Köknel ile söyleşisi)

\n

KONU 2: Satılık çocuk gelin

\n

Adıyamandaki ailesi tarafından 2 yıl önce zorla evlendirilen adının açıklanmasını istemeyen bir kız çocuğu Annemi, babamı, kardeşlerimi 2 yıldır görmüyorum, çok özledimdiyerek söze başlıyor. Küçük kız, kendisini görmeye gelenlerden hangisinin damat olduğunu dahi bilmeden evlendiğini, kısa sürede hamile kaldığını ve geçen yıl bir kız çocuğu dünyaya getirdiğini anlatıyor. (…)

\n

Şanlıurfada 13 yaşında anne olan N.Çnin dramı, Çorumda ailesi tarafından önce 4 inek karşılığı, daha sonra da 10 bin lira başlık parası karşılığı evlendirilen 14 yaşındaki K.Anın durumu yürekleri burktu ancak yetkililer küçük yaşta evlendirilen ve anne olan kız çocukları konusunda hâlâ önlem almadı. (…)

\n

Daha çocuk yaştaki kızların, (…) İç Anadolu kentlerinde evlenemeyen veya dul kalan erkeklere 1000 ile 5 bin lira arasında satıldığı belirtildi. (…) İç Anadolu kentlerinde binlerce kişinin bu yolla küçük yaştaki kızlarla evlendiği belirtildi.

\n

Bu yolla evlenen, adının açıklanmasını istemeyen bir kişi şunları anlatıyor: Yaşadığımız ilde Güneydoğuyu bilen kişiler var. Bunlarla bir kente gidiyorsun ve burada bu işleri ticaret gibi gören kişiler var. Onlar hangi evde nasıl kız var biliyor. Mesela köye gidiyorsun tüm köy kızları sıraya diziliyor. Sen içlerinden birini seçiyorsun. Sonra kızlar gidiyor. Bu kişiler size soruyor, hangisini beğendin diye. Sen de karar veriyorsun. Sonra fiyatları söyleniyor. Fiyatlar ise 1 ile 5 bin TL arasında değişiyor. Uygun olanı alıp geliyorsun. Kızların itiraz etme şansı hiç yok. Kimi zaman ailesi de sizinle geliyor. (Cumhuriyet: Seyfettin Mete, 16 Ağustos 2011)

\n

KONU 4: Eski İsrail Cumhurbaşkanı

\n

Eski İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, tecavüz ve cinsel taciz suçlarından aldığı 7 yıl hapis cezasını çekmek üzere cezaevine girdi. İki devlet memuruna taciz ve bir memura tecavüzden geçen yıl suçlu bulunan Katsavın temyiz başvurusu geçen ay yüksek mahkeme tarafından reddedilmişti. () Katsav, 2000 yılında başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 2007 yılında hakkındaki tecavüz ve taciz suçlamaları sebebiyle istifa etmek zorunda kalmıştı. (Cumhuriyet, 8 Aralık 2011)

\n

KONU 5: İnsanlığa karşı suçlar

\n

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 77- 1(1) Aşağıdaki fiillerin, siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi, insanlığa karşı suç oluşturur: (…)

\n

f) Cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı.

\n

g) Zorla hamile bırakma. () fiillerin işlenmesi halinde ise, sekiz yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.

\n

KONU 6: Aile Düzenine Karşı Suçlar-Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören

\n

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 230 (6) Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir.

\n

YORUM:

\n

Konuların yorumunun öncelikle hukukçulara, sonra da, ekonomist, demograf (nüfus bilimci), sosyolog, psikolog, psikiyatr ve hukukçulardanoluşturulan bir bilim kurulunabırakılmasının yararlı olacağını, kişisel görüşümüz olarak aktarıyoruz.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları