Yüksel Pazarkaya

Bilim ve Futbol

27 Haziran 2012 Çarşamba

Avrupa Futbol Şampiyonasında bilimsel çalışmanın etkisi bir kez daha görüldü. Almanya ulusal takımının antrenörü Joachim Löw ve yönetici ekibi, yıllardan beri Köln Yüksek Spor Okulunda yürütülen Scouting projesinin sonuçlarından yararlanıyor.

Proje, Profesör Jürgen Buschmann yönetiminde asistanları ve öğrencilerinden oluşan elli kişilik bir ekiple çalışıyor. Alman ulusal takımı rakiplerinin oyun sitemini, oyuncuların performansını, güçlü ve zayıf yanlarını, oyun tarzının açıklarını didik didik irdeleyip çözümlüyor. Sonuçları ayrıntılı ve özet raporlar halinde ulusal takımı çalıştıran ekibe, antröner Joachim Löwe sunuyor.

Almanyanın Portekiz, Hollanda ve Danimarka ile eşleştiği kümeye, ölüm grubudenildi. Dört takımın dördü de tur atlayacak güçteydi. Yine de Almanya ile Hollanda favori gösteriliyordu. Almanya ile Portekiz yola devam ederken, Hollanda ve Danimarka elendi.

Köln Yüksek Spor Okulu Scouting Projesi ekibi, Joachim Löwe Hollanda takımını bütün özellikleriyle irdeleyen kırk sayfalık bir rapor hazırladı. Bu rapor doğallıkla Löw ve ekibinin çalışmasına bilimsel bir destek. Sonuçta Almanya, yıldızlar takımı Hollandayı yendi ve grup birincisi olup çeyrek finale yükseldi.

Eleme turlarının ilk maçında, çeyrek finalde Almanya sürpriz ekip Yunanistan ile eşleşince, Kölndeki Scouting ekibi dokuz yüz dakikalık video kayıtlarını inceleyerek Yunan takımını ve oyuncuları tek tek bütün özellikleriyle çözümleyen yüzlerce sayfalık bir rapor hazırladı. Bir de Löw için bunun özetini. Ayrıca dokuz yüz dakikalık kayıttan Löwe sunulmak üzere, on dakikalık video kaydı. Almanya çeyrek finalde Yunanistanı 4-2 geçerek yarı finale yükseldi.

Scouting ekibinden bir kişi, Profesör Buschmannın bir asistanı, turnuva boyunca antrenörler masasında oturuyor ve maçın taktik hazırlıklarına katılıyor. Raporlarda karşı takım oyuncularının futbol açısından özelliklerinin yanı sıra eğitim durumları, kültürel, sosyal ilgileri, psikolojik, toplumsal özellikleri de betimleniyor.

Profesör Buschmann, ekibi tarafından hazırlanan çözümleme raporlarının, Alman ulusal takımının başarılarında, yüzde kaç katkısı var, sorusuna da, yüzde iki, üçü geçmez, ama yaklaşık eşit güçte iki takımın karşılaşmasında, bu yüzde iki, üç farkı yapar, sonucu belirler, diyor.

Elbette dünyada bütün kalbur üstü ve ulusal takımların, rakibi inceleme yöntemleri var. Ama Profesör Buschmann ve elli kişilik ekibinin Scouting Projesi dünyada tek.

Görüldüğü gibi, futbolda da tek doğru kılavuz, bilimdirilkesi geçerli. Elbette doksan dakikalık oyun sırasında o günün koşulları bütün öngörüleri altüst edebilir. Yoksa, futbol futbol olmazdı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kaygan Mantık 7 Şubat 2014
Yargı ve Demokrasi 30 Ocak 2014

Günün Köşe Yazıları