7 ayrı sahnede günde 4-5 etkinlik yapılıyor

Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM), açıldığı günden bu yana özellikle müzikalleriyle İstanbul’un kültür ve sanat hayatına büyük hareketlilik getirdi. Birçok etkinliğin aynı anda yapılabildiği PSM, her yıl yüz binlerce sanatseveri ağırlıyor. Bunda, genel müdürlüğe geldiği 2015 yılından itibaren PSM’nin çehresini değiştiren Murat Abbas’ın payı büyük. Abbas ile PSM’nin geçen yılını ve 2020 beklentilerini konuştuk.

Yayınlanma: 01.03.2020 - 02:00
7 ayrı sahnede günde 4-5 etkinlik yapılıyor
Abone Ol google-news

Murat Abbas, verdiği rakamlarla PSM’nin yarattığı etkiyi gözler önüne serdi. “2019 yılını 1200’ün üzerinde etkinlikte 650 binden fazla sanatseveri 7 farklı mekânımızda ağırlayarak geçirdik” diyen PSM Genel Müdürü, bu sayıya yıl boyunca günde ortalama 4-5 etkinlik yapılarak ulaşıldığını, bunun 400 bininin müzik, 200 bininin ise tiyatrodan geldiğini açıkladı. 

 Geçen yıl, Zorlu PSM sahnelerinde 500 konser verilmiş. PSM’nin hem ev sahipliği yaptığı, hem de prodüksiyonunu üstlendiği yaklaşık 300 tiyatro temsili de Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olan yüzde 90 doluluk oranına ulaşmış. Abbas, “Seyirci ilgisinin her geçen sene daha da arttığını görüyoruz.  Böylece her sezon başında kendimize yüzde 10 civarında bir izleyici artış hedefi koyuyoruz ve ne mutlu ki bunu tutturmayı başardık” diye konuştu. 

KUR FARKI ZORLUYOR

2020 yılının projeksiyonuna gelince kültür sanat etkinliklerini zorlayan en önemli faktör ekonomik kriz ve yüksek kur seviyesi. Murat Abbas, Türkiye’deki bilet fiyatlarının maliyete göre olması gerekenin altında olduğuna dikkat çekerek “Aradaki boşluğu sponsorluklarla kapatmaya çalışıyoruz. Kur farkını biletlerimize yansıtmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle yurtdışından getirdiğimiz ister müzikal, ister konser, isterse de bale gösterisi olsun, bütün ödemeler yabancı para üzerinden oluyor. Bir senfoni orkestrasını getirmeye kalktığınızda ödemeler milyonlarca lirayı aşıyor.  Bu yüzden bilet fiyatlarının düşme ihtimali maalesef yok.” 

MÜZİKALE DOYULACAK

Bu yılın öne çıkan etkinliklerine değinmek gerekirse, 4. PSM Caz Festivali ilk etapta göze çarpıyor. Murat Abbas da “Programımızda her zaman çeşitliliğin altını çiziyoruz” diyor. Örneğin açıldığı ilk günden bu yana müzikallerin adresi olan PSM, bu geleneğini bu yıl da Saturday Night Fever ile sürdürüyor. BeeGees’in popüler kültür tarihine damgasını vurmuş, en büyük hitleri “Stayin’ Alive”, “How Deep Is Your Love”, “Night Fever”, “Tragedy”, “More Than a Woman” ile taçlanan ve döneminin tüm sevilen dans şarkılarından oluşan müzikleriyle tarihin en çok satan film müzikleri arasına adını altın harflerle yazdıran Saturday Night Fever, 28 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasında Zorlu PSM’de olacak. 

Sonbaharda ise Neue! Step’in ikincisi yapılacak. “Bir Sonbahar Festivali” başlıklı etkinliğe şimdiden önemli isimleri dahil ettiklerini dile getiriyor Abbas. Festivalde bu sene, “Neue! Step’te müzik dışı disiplinlere de geniş şekilde yer vereceğiz” diyen Abbas, “Sonbahar ve hüzün temalı şiir okuma geceleri, 7 gün 24 saat devam edecek melankolik dizi gösterimleri, modern dans vs. gibi içeriklerle festivalimizi daha da zenginleştireceğiz” diye konuştu. 

TOUCHÉ 1 YAŞINDA

İlk yılını dolduran yeni mekân touché’nin de beklenen ilgiyi gördüğünü belirten Murat Abbas, “Kapılarını açtığıdan bu yana gerçekleşen 150 etkinlikte yaklaşık 15 bin izleyiciyi şimdiden ağırladık bile touché’de. Her hafta, Zorlu PSM’nin YouTube kanalında yayın hayatını sürdüren ‘İbrahim Selim ile Bu Gece’ ise mekânın en büyük ilgi gören etkinliklerinden olmaya devam ediyor. Yanı sıra caz severlerin de favori adresi olmaya devam ediyor” dedi. 

GENÇLERE 1 TL’YE BİLET

Zorlu PSM Genel Müdürü, “Gençlerin sanata erişebilmesi konusunda bize iletilen talep ve yorumları da uzun bir süredir değerlendiriyorduk. Sonucunda ekim ayından itibaren TOG ve Tosla ile birlikte hayata geçirdiğimiz ‘Son Dakika Koltuğum’ projemiz ile öğrencilerin kültür sanata katılımını kolaylaştırmak adına büyük bir adım attık. Tosla uygulamasına kaydolan öğrenciler, TOG’da oluşturulacak proje fonuna Tosla kartları ile 1 TL’lik sembolik bir katkı sağlayarak, o günün etkinliklerinde boş kalan koltuklara ‘talip’ olabiliyorlar. Etkinliklere gelen öğrenciler, başvuru sırasına göre son dakika boş kalan koltuklara yerleştiriliyor” diye konuştu.

İLK FESTİVAL SÓNAR

2020’nin ilk festivali 5-6-7 Mart’ta Sónar İstanbul olacak. Sónar, elektronik müzik dünyasının önemli DJ ve prodüktörlerine ev sahipliği yapacak. İlk kez üç gün sürecek festival 5 Mart’ta Paul Kalkbrenner ile açılıyor. Adam Beyer, Ben Klock, Christian Löffler, gibi isimler festivalde yer alıyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler