AKP tipi kongre

MEB’in “milli ve manevi değerlerimize uygun bir ahlak anlayışı”nın oluşturulmasını amaçladığı kongredeki isimler AKP ve Saray çevresinden. Kurullarda ilahiyatçılar öne çıkarken bilim kurulunda kadınların oranı yüzde 10.

Yayınlanma: 15.02.2020 - 02:00
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim ve Ahlak Kongresi’nin Onur Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Yavuz Atar, AKP’li Emrullah İşler ve Harf Devrimi’ni “soykırım” olarak yorumlayan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı yer aldı. Kongrenin Bilim Kurulu’nda da felsefe bölümü öğretim üyelerinden daha çok ilahiyat fakültesi kökenli isimler bulunuyor. 

Demokrat Parti döneminde düzenlenen “Ahlak Terbiyesi Kongresi”nde gerici taleplere delegeler karşı çıkarken, MEB’in düzenleyeceği kongrenin çoğunluğu parti ve Saray çevresinden isimlerden oluşturuldu. MEB’in 2-3 Nisan’da Antalya’da gerçekleştireceği ve “milli ve manevi değerlerimize uygun bir ahlak anlayışı”nın oluşturulması amaçlanan kongrenin ayrıntılarına Cumhuriyet ulaştı. 

SARAY’IN KURULU

Ahlak Kongresi için MEB tarafından 3 kişilik Onur Kurulu, 19 kişilik Danışma Kurulu, 91 kişilik de Bilim Kurulu belirlendi. Onur Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanlarından Prof. Dr. Yavuz Atar, İlahiyat kökenli TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler ile Cumhuriyetin Harf Devrimi’ni “yazının katli”, “kültür soykırımına uğramış bir milletiz” diyerek değerlendiren ve “Türkiye’nin yeniden istiklaline kavuşması yazının değişmesine mi bağlıydı” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’nın yer alması dikkat çekti. İmam hatiplerin müfredatının genelleştirilip tüm okullara uygulanması gerektiğini savunan Duralı, “Neden üniversite adını veriyoruz, ‘medrese’ adını koyalım. Fakültelere de ‘mektep’ dersin. Bir tarafta üniversite diğer tarafta medrese ayrımı çok tehlikeli” ifadeleri dikkat çekmişti. 

Kongre’nin Danışma Kurulu’nda “ilk başörtülü kadın bakan” olarak tarihe geçen Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Bilim Kurulu’nda da AKP kurucularından Prof. Dr. Raşit Küçük, Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Kavakçı’nın babası ve Yeni Akit yazarı Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, Yeni Akit yazarı Prof. Dr. Ali Rıza Abay’a da yer verildi. Kongrenin Bilim Kurulu’nda ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminin önemli isimlerinden Adil Öksüz’ün gözaltındayken telefonla görüştüğü iddia edilen ve FETÖ soruşturmasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Prof. Dr. Recep Kaymakcan’ın ismi de yer aldı. 

İLAHİYAT KÖKENLİ

Akademisyenlerden kongre için bildiriler isteyen MEB’in kurullarında felsefe bölümü akademisyenleri yerine ilahiyatçılar öne çıktı. Kurullarda eğitim fakültesi öğretim üyelerinin dışında çok sayıda ilahiyat fakültesi öğretim üyesi yer aldı. Felsefe, sosyoloji, psikoloji alanında çalışma yürüten akademisyenler yüzde 10 düzeyinde kaldı. Felsefe ve sosyoloji alanında seçilen isimlerin de din felsefesi, İslami ilimler, din sosyolojisi alanlarından seçilmesi dikkat çekti. İlahiyat kökenli isimler içinde de İlim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi (İLHAM) ve Din Felsefesi Derneği bağlantılı isimler öne çıktı.

KADINA YER YOK

MEB’in milyonlarca öğrencinin gelişimini etkileyecek kongresinin kurullarında kadına yer verilmemesi AKP’nin yeni nesil için “ahlak tezini” de gözler önüne serdi. “Milli ve manevi ahlak” tartışmasının yapılacağı kongrenin Onur Kurulu’nda hiç kadın akademisyene yer verilmezken, 19 kişilik Danışma Kurulu’nda sadece 2 kadın akademisyen yer alabildi. Kongrenin 91 kişilik Bilim Kurulu’nda ise sadece 15 kadın akademisyene yer verildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler