Bilal Erdoğan tazminat ödeyecek

Anayasa Mahkemesi (AYM), dönemin TÜRGEV yöneticisi Bilal Erdoğan’ın okulların kız ve erkek olarak ayrılması gerektiğine ilişkin konuşmasını 2014 yılında yayımlayan gazetemizin internet sitesinde “Bilal’den eğitime ayar: Kızlı-erkekli olmasın” başlığıyla yayımladığı habere erişimin engellenmesinin ifade ve basın özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi.

Yayınlanma: 28.02.2020 - 02:00
Bilal Erdoğan tazminat ödeyecek
Abone Ol google-news

Bilal Erdoğan’ın avukatlarının talebi üzerine İstanbul 4. Sulh Ceza Hâkimliği, 11 Ağustos 2014’te “kişilik haklarını ihlal ettiği” gerekçesiyle habere erişimin engellenmesine karar verdi. O dönem haber portalından sorumlu yazıişleri müdürü olan Aykut Küçükkaya, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, erişim engeli nedeniyle Cumhuriyet’in ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek, Küçükkaya’ya 6 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararda, “Söz konusu haberin kamu menfaatine ilişkin ve politik bulunduğu, bilgilendirme değerinin çok yüksek olduğu tartışmasızdır” denildi. 

DEMOKRATİK ORTAM

Kararda “Başbakan’ın oğlu olması nedeniyle basın ve kamuoyunun müştekiye olan ilgisi diğer kişilere göre daha fazladır. Halkın tanınmış kişilere ilişkin bilgileri alma hakkı da gözetildiğinde müştekinin eylemlerinin ve sözlerinin basın tarafından izleneceğini, ağır eleştirilerde bulunulabileceğini öngörmesi ve demokratik çoğulculuk açısından daha fazla tahammül etmesi gerekir. Somut olayın koşullarında ilgili ve yeterli gerekçe olmadan tedbir mahiyetinde engelleme kararının sonsuza kadar etki göstermesi orantılı olarak da nitelendirilemez” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler