Madene karşı çıkan köylüler nöbette

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün Divriği’nin Mursal Köyü Yuva ve Attepe Bölgelerinde altın aramak istemesi köylüleri ayaklandırdı.

Yayınlanma: 27.07.2018 - 12:28
Abone Ol google-news
 
Altın aramak için Mursal köyüne gelen Maden Tetkik Genel Müdürlüğü yetkilileri köylüler tarafından köye alınmadı. Bunun üzerine yetkililer, aynı bölgedeki Ürük Köyü’ne giderek orada beklemeye başladı. Sondaj çalışması yapmak için Mursal köyüne giremeyen yetkililer, Divriği Jandarma Garnizon Komutanlığından Mursal köyüne gitmek için yardım istedi. Mursal köyüne gelen jandarma köylüleri ikna edemedi ve MTA yetkililerinin köyün topraklarına girmesine izin verilmedi. Köylüler, doğasına ve toprağına sahip çıkacaklarını belirterek köy girişinde nöbet tutmaya başladı.
‘Bu bölge bizim için hayati önemde’

Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Divriği Kültür Dernekleri, köy dernekleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcilerinden bir komite oluşturulacağını belirterek, “Bu durum bütün Divriğililer üzerinde büyük bir gerginlik ve huzursuzluk yaratmıştır. Programlandırılan ve ihale edilen sondaj çalışması an itibariyle yapılmak istenmektedir, bu çalışmalar gerek köylülerimizin gerekse ilçe ve dışında yaşayan bütün Divriğililerin huzurunu kaçırmıştır. Divriği kamuoyunun ve kurumlarının görüşü alınmadan yapılan bu çalışmalara karşıyız” dedi. Sondaj çalışması yapılmak istenen bölgenin Divriği ilçesinin en önemli yaşama alanlarından biri olduğunu söyleyen Gök, “Başta içme suyu olmak üzere, Divriği’nin tarımsal sulaması da bu bölgeden gelen su ile sağlanmaktadır. Yediğimiz bütün tarımsal ürünler ve meyve ağaçlarının sulamaları buradan gelen su ile yapılmaktadır. Bu bölge, bitki ve canlı popülasyonu ile Türkiye’nin doğallığını korumuş nadir yerlerinden biridir. Burası hayati önemde bir yerdir. Yapılacak sondajların sonuç vermesi halimde buralar siyanürle işletilecek maden ocakları ile katledilecek ve ilçenin hayat damarı kesilmiş olacaktır” diye konuştu.


‘Esas olan halkın sağlığıdır’

Konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirten Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: “Talebimiz bir an önce bu projenin yeniden gözden geçirilmesidir. Esas olan halkın sağlığıdır ve buna en ufak zarar verecek her projenin karşısında olduğumuz bilinmelidir. Unutulmalıdır ki yeryüzünde canlıların sağlığı paha biçilmezdir, ne altınla ne de başka hiçbir değerle mukayese edilemez.” 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler