Batık şehir için hem dalgıçlar, hem de Araplar geldi

Elazığ'ın Hazar Gölü’nde bulunan batık şehirde ortaya çıkan kale ve surlar ODTÜ'den gelen arkeologların da aralarında yer aldığı dalgıçlar tarafından incelenirken, bölge Körfez ülkelerinden gelen kafileye de gösterildi. Kale ve 1,5 kilometrelik surlar hem havada hem de su altından görüntülendi.

Yayınlanma: 20.10.2018 - 16:55
Abone Ol google-news

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım'ın Hazar Gölü'ndeki batık şehirde kale ve surların tespit edildiğini duyurmasının ardından bölgede bugün önemli bir gelişme yaşandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sualtı Topluluğu'ndan arkeologların da yer aldığı dalgıçlar batık şehre inerek yüzeyden tespit edilen surlar ve su altı kalesini inceledi. Dalgıçlara AKP Elazığ Milletvekili Metin Bulut da su altında eşlik etti. Öte yandan Valiliğin daveti üzerine Körfez ülkelerinden Elazığ'a gelen aralarında turizm yatırımcısı, sosyal medya fenomeni ve Blogger’lerinde olduğu kafile batık şehre gitti. Arap yatırımcılar, bölgede yaptıkları incelemenin ardından yatırım gerçekleştireceklerini açıkladı.

"Bilimsel çalışma yapılacak"

Elazığ’ın turizm çeşitliliği bakımından müthiş bir şehir olduğunu belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım, "Müthiş potansiyelleri var. Bulunduğumuz yer müthiş bir kültürel hazine. Suyun altında müthiş bir yapı var. Yaz, kış ve doğal turizm potansiyeli olarak çok iyi. Türkiye’nin zaten ikinci büyük tektonik gölü. Dolayısıyla burada müthiş bir zenginlik var. Yıllık 2 milyonu aşan bir turizm hareketliliği var. Biz bunu çeşitlendirmek istiyoruz. Kültürel değerleri ve yer altı şehrini ortaya çıkarmak istiyoruz. Burada yapılacak çalışmalar bizim için çok kıymetli. ODTÜ’den hocalarımız da geldi ve burada bilimsel çalışma yapacaklar. Bize de güzel bir haber sunacaklar" dedi.

"Sapanca'dan daha güzel"

Batık şehrin güzel olmasına rağmen uluslararası turizm piyasasında çok bilinen bir yer olmadığını aktaran turizm acente sahibi Abdulaziz Jaber "Bizim amacımız bu. Buraya geldik ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Genelde Arap dünyası olarak İstanbul’a gittiğimiz zaman Sapanca’ya gidiyoruz. Ama burası bilinmediği için gelemiyoruz. Burası Sapanca’dan da daha güzel. Burada yatırım fırsatları da iyi olabilir. Yeni ve el değmemiş bir alan. Rekabetin daha az olduğu bir yer. Yatırım için de uygun bir alan. Hem yatırımcıları buraya teşvik ederiz hem de kendimiz yatırım yapmak için karar aldık" şeklinde konuştu.

"Yapılara denk geldik, kale ve surlar var"

Dalgıçlarla birlikte batık şehre inen Milletvekili Metin Bulut ise, "Aşağıda o yapıların tanımlanması lazım. Bizler sadece dalış ekibiyiz. Oradaki yapının tanımlanması arkeologların işi. Biz orada yapılara denk geldik. Bir kale var. oradan adaya kadar uzanan 1,5 kilometre uzunluğunda surlar var. Biz önce ne var ne yok bakacağız. Onun tanımlamasını da hocalarımız, altında yatan şeyin ne olduğunu ortaya çıkartacaklar. Ciddi bir turist potansiyelini bu bölgeye çekileceğini düşünüyorum. Çünkü aşağıda muhteşem bir potansiyel var" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler