Süleymaniye'de Katar’a emanet

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi eserlerin Katar ile ortaklaşa yıkılarak yeniden yapılacağını açıklamasının ardından gözler tarihi yarımadaya çevrildi.

Yayınlanma: 25.02.2019 - 14:53
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün katıldığı CNN TÜRK-Kanal D ortak canlı yayınında tarihi eserlerin Katar ile ortaklaşa yıkılarak yeniden yapılacağını söyledi.

Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından gözler tarihi yarımadaya çevrildi. UNESCO Kültür Mirasına giren tarihi yarımadada yapılan yenilenme projesi Süleymaniye Camii’nin çevresinde sürüyor.

Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Projenin birinci etabında yer alan 700 bağımsız bölümünün yapımıysa Katar’ın TOKİ’si olarak bilinen Diar Süleymaniye Gayrimenkul A.Ş tarafından üstlenildi.

2005 yılında Katar Yatırım Otoritesi tarafından kurulan Qatari Diar’in 2014 yılında Kuzu İnşaat’la ortak kurduğu Diar Süleymaniye Gayrimenkul’ün yönetiminde tamamı Katarlı 5 yönetici bulunuyor.

Diar Süleymaniye'nin sermayesinin 532,5 milyon TL olduğu belirtiliyor.

Proje için tüm izin ve ruhsatların alınması, proje kapsamındaki inşaat işlerinin icra edilmesi ve tamamlanması, yapı kullanma izinlerinin temini ve kat mülkiyeti tapularının çıkarılması bu şirket tarafından yapılacak.

İstanbul’un tarihi semti Süleymaniye’de 2010'da başlanan yıkım sürerken, geçen kasım ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katıldığı törenle projenin temeli atılmıştı.

Kurum törende yaptığı konuşmada “Qatari Diar firması bu projenin proje ortağı. O anlamda ben kendilerine teşekkür ediyorum projeye dahil oldukları için. Eminim ki bu projeye girmekle birlikte yurtdışında yaptıkları, finanse ettikleri birçok projeden daha çok memnun olacaklar. Kardeş bir ülkede böyle bir yatırım yaptıkları için ayrı bir mutluluk içerisinde olacakları şüphesiz” demişti.

Qatari Dial’in resmi internet sitesinde Ocak 2018 itibariyle şirketin 24 ülkede tamamlanmış veya devam eden 35 milyar doların üzerinde 60 yatırımının bulunduğu belirtiliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler