İhanete dur de!

Çevreciler, 2 kilometre yürüyerek Kaz Dağları için yaşam çağrısı yapmak üzere bölgeye geldiler. Desteğe gelenler arasında olan sanatçılardan Sadık Gürbüz kalabalığa seslendi daha sonra ise şair Ataol Behramoğlu şiir okudu.

Yayınlanma: 04.08.2019 - 22:48
İhanete dur de!
Abone Ol google-news

<video:1519842>

Fotoğraf: Vedat Arık

Kaz Dağları’nda Kanadalı bir şirketin yapmak istediği altın ve gümüş madenciliğine karşı tepkiler hızla büyüyor. Çevrecilerin başlattığı “Su ve Vicdan Nöbeti” her geçen gün büyürken bugün Kirazlı Balaban’da “Büyük Su ve Vicdan Nöbeti” eylemi düzenleniyor. Eyleme CHP milletvekilleri, belediye başkanları, sanatçılar, STK’ler, köylüler, üniversite öğrenciler ve bilim insanları katılacak. Eylem, saat 11:00'da başlayacak “Büyük Su Ve Vicdan Buluşması” etkinliğine katılmak için binlerce vatandaş akın akın bölgeye gelmeye başladı.

Fotoğraf: Vedat Arık

Desteğe gelenler arasında olan sanatçılardan Sadık Gürbüz kalabalığa seslendi. Daha sonra ise şair Ataol Behramoğlu şiir okudu.

Fotoğraf: Vedat Arık

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Atikhisar Barajı’nın havzasına yapılacak madencilik faaliyetlerine karşı bugün Kirazlı-Balaban’da gerçekleşecek “Su nöbeti” eylemi için yurttaşlara çağrıda bulundu. Yaşanan çevre katliamına Türkiye’nin her yerinden tepki yağdığını ve yapılacak eyleme de binlerce yurttaşın geleceğini belirten Başkan Ülgür Gökhan, “Bu Kaz Dağları’nı kurtarma eylemidir. Kaz Dağları dünyanın ikinci oksijen üreten dağıdır. Mitolojik bir tarihe sahiptir. Bu dağ altıncılar tarafından talan edilmektedir. Sizleri bu mücadelemizde yanımızda görmek istiyoruz. Hepinizi Kirazlı-Balaban tepeye bekliyoruz. Bizim tepkimiz çevre için, canlılar için, oksijen ve ekosistem için. Siyasi değil tamamen doğa için mücadele ediyoruz” dedi. Bakanların görmeden açıklama yaptığını belirten Başkan Gökhan, “Bakanlığın verdiği ağaç sayısı doğru değil. Onları buraya gelip yerinde görmeye davet ediyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanı’na katliamın durdurulması için mektup yazacağız. Sesimiz sadece Türkiye’de değil dünyada da duyuracağız. Kanada Başbakanı’na mektup yazıldı. Hukuki süreç devam edecek. Sonuç alıncaya kadar mücadeleye devam” dedi.

Yuvaları yıkıldı

Bölgede sadece ağaç kesimi olmadığını da sözlerine ekleyen Gökhan, “Bölgede 8 köye kurt indi, hayvanları telef etti. Neden indi? Çünkü hayvanların yuvası yıkıldı. Onlar da köylere kaçtı. İşte yaşananlar bizim neden mücadele ettiğimizin nedeni. Mesele sadece ağaç değil, doğal yaşam. Biz şov yapmıyoruz. Sesimiz duyulana kadar, firmanın faaliyeti sona erene kadar mücadeleye devam” diye konuştu.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise “Türkiye’nin her yerinden binlerce insan bize destek için geliyor. Destek verenler arasında sanatçılar, avukatlar, STK, köylüler, bilim insanı, öğrenciler de var. Daha önce eylemlerimizle, tepkilerimizle birçok ağaç kesilmesini önledik. Eylemimiz Kaz Dağları’nda yaşanan katliamın önüne geçecek” dedi.

Fazıl Say konser verecek

Moğollar grubu da bugün kent merkezinde doğa katliamına tepki göstermek için konser verecek. Kaz Dağları’nda çevre katliamının bitirilmesi ve kamuoyunun tepkisinin çekilmesi için dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say 18 Ağustos’ta firmanın faaliyet gösterdiği alanda konser verecek. 

PROGRAM

“Büyük Su ve Vicdan Nöbeti Buluşması”
11.00 - Toplantı
12.00 - Basın açıklaması
13.00 - İşletmenin olduğu bölgeye hareket
15.30 - Nöbet alanında basın açıklaması

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler