Alamos Gold evine dön

Kaz Dağları için vicdan zinciri oluşturan sanatçısından avukatına, çocuğundan belediye başkanına kadar yüzlerce kişi, ağaçların kesildiği alana girdi, katliamın durdurulmasını istedi

Yayınlanma: 05.08.2019 - 23:24
Abone Ol google-news

 

Türkiye’nin oksijen depolarından Kaz Dağları’na yapılmak istenilen altın madenine karşı başlatılan “Büyük Su ve Vicdan Nöbeti” eylemine binlerce yurttaş katıldı. CHP’li vekillerin destek verdiği eylemde Balaban mevkiinde toplananlar, 2 kilometre yürüyerek işletmenin bulunduğu ve ağaçların kesildiği alana girdi. Türk bayrakları ve pankartlarla yürüyen eylemciler, “Akciğerlerimiz sökülüyor”, “Kaz Dağları ölmesin”, “Doğayı katledenler vatan hainidir”, “Doğa en şefkatli annedir”, “Ölüler altın takmaz” sloganları attı. Katliamın durdurulmasını isteyenlere CHP milletvekilleri, belediye başkanları, 20 ilden baro başkanları, sanatçılar, yerel ve ulusal basın temsilcileri eşlik etti. Alana giren eylemciler, yanlarında getirdikleri fidanları, kesilen ağaçların yerine dikti. 5 saat süren eylem olaysız sona erdi. Eylemin sonlarına doğru da Tarım Orman-İş Sendikası temsilcileri, “Burada ağaç katledildi. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz ve şantiyeye kilit vuruyoruz” diyerek şantiyenin kapısını kilitledi. Şantiyede çalışmalar durduruldu.

Fidan diktiler
Görevlilerin ve jandarmanın önlem aldığı bölgede, eylemciler ağaçların kesildiği yerlere yanlarında getirdikleri fidanları dikti. Alanda 7’den 70’e her yaştan çevreci bulunurken, bazıları da çocukları ile eyleme destek oldu. Tiyatro sanatçıları da giydikleri kostümlerle çevre kirliliğine ve yaşanacak katliamlara dikkat çekti. Desteğe gelenler arasında olan sanatçılardan Sadık Gürbüz kalabalığa seslendi. Daha sonra ise yazarımız Ataol Behramoğlu şiir okudu. Etkinlikte çevrecilerin kaleme aldığı “Kaz Dağları Andı” da okundu.

Defolun gidin
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, firmanın ve yetkililerin “siyanür kullanmayacağız” açıklamasının yalan olduğunu söyledi. Gökhan, “Ey dindar geçinenler, sözüm size. Allah’ın yarattığı doğayı, hayvanatı, bitkiyi yok ediyorsunuz. Allah da sizi bildiği gibi yapsın. Bizi kandırmaya çalışıyorlar. Etrafımızı görüyorsunuz. Ağaç kıyımı devam ediyor. Bakan, oraları ‘Kaz Dağı değil’ diyor. Ben de diyorum, tam da Çanakkale’nin su kaynaklarının başı burası. Bunlar bir de devletten yatırım teşviki alıyorlar, vergi ödemiyorlar, muaf olacaklar. Buradan çıkacak altının sadece yüzde ikisini ödeyecekler. Defolun gidin! Anayasal suç işleniyor. Ama devlet görevini yapmıyor” dedi.

ŞANTİYEYE KİLİT VURDULAR

Eylemin sonlarına doğru, Tarım Orman-İş Sendikası temsilcisi Kamil Aru beraberindeki heyetle birlikte şantiyeye gelerek kapısını kilitledi. Aru “Bu alanda usulsüz olarak ormanlık alan tahrip edildi. 200 bin ağaç katledildi. Dolayısıyla biz bugün bu sahayı kilitliyoruz. Böyle bir hakkımız var. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Doğayı katleden şirket hakkında 6831 Orman Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği suç zaptı düzenleyip Cumhuriyet Savcılığı’na vereceğiz” diye konuştu. Bu arada eylem sırasında çamura saplanan oğlak kurtarıldı. 

‘İki kaz güdemeyenlere teslim etmeyeceğiz’

Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda konser veren sanatçı ZülfÜ Livaneli, doğa harikası Kaz Dağları’nda altın madeni faaliyetlerine tepki gösterdi. Livaneli, “Kaz Dağları’nı kazlara teslim etmeyeceğiz. İki kaz güdemeyenlere teslim etmeyeceğiz” dedi. Livaneli UNESCO Genel Direktörü’ne Kaz Dağları ile ilgili bir mektup gönderdiğini de dile getirdi. Livaneli’ye çiçek vermek için konser sonrası sahneye çıkan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran ise “Kaz Dağları’nda yetişen kır çiçeklerimizi türkülerimizle yaşatacağız” dedi. 

Üstü altından değerli

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş), Kaz Dağları’nda yürütülen ve doğa katliamına dönüşen altın arama faaliyetine tepki gösterdi. Tez-Koop-İş Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, “İnşaat ve maden sektörleri üzerine kurulu, ranta dayalı ekonomi anlayışına son verilmelidir” dedi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) yaptığı yazılı açıklamayla, yetkilileri göreve çağırdıklarını belirterek “Kaz Dağları’nın üstü ‘Altın’dan daha değerlidir” dedi. 

SOYER: BİR AVUÇ TOPRAK YAPAMAYIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de sosyal medya hesabından, “Biz siyasetle uğraşanlar birçok icraat yapabiliriz. Yol, köprü, bina inşa edebiliriz, ama tek bir avuç toprak yapamayız. Hele ki Kaz Dağları gibi değerli bir varlığın yerine başka hiçbir şeyi koyamayız. Kaz Dağları’nı sarıp sarmalamak için büyüyen bu insanlık mücadelesinin destekçisi olduğumu belirtmek isterim” dedi.

BAROLARDAN GÖVDE GÖSTERİSİ

Yaşanan katliama barolar da tepkisiz kalmadı. Nöbet eylemine İzmir, Antalya, Bursa, Yalova, Aydın, Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Balıkesir, Yalova, Kocaeli, Çanakkale, Düzce, Edirne baroları da katılarak destek verdi. Çanakkale Baro Başkanı avukat Bülent Şarlan’da işletmenin Kaz Dağları’nda siyanürle altın arayarak doğayı katledeceklerini belirtti. Başkan Şarlan, “Siyanürle arama yapacaklarını kabul etmiyorlar. Biz siyanürün zararını biliyoruz. Bunlar doğayı katledecek. Ama bunun devamına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler