Erciyes Dağı eriyor

Türkiye’nin kış turizm merkezi iklim krizinden etkileniyor.

Yayınlanma: 26.01.2020 - 07:30
Erciyes Dağı eriyor
Abone Ol google-news

Prof. Dr. Doğan Kantarcı İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin 5’inci büyük dağı unvanına sahip olan Kayseri’deki Erciyes Dağı’na ilişkin bölgede araştırma yaptı. Kantarcı hazırladığı raporda iklim krizinin bölgeyi etkilediğini tespit ederek “Erciyes Dağı’nda ısınmadan ötürü yükselti/iklim kuşaklarının en az 100-150 metre yukarı kaydı” ifadelerini kullandı. 

Raporda iklim krizine dikkat çekilerek “İklim değişimi sürecinde alçak arazinin daha da kuraklaşması, buna karşılık yüksek arazide sıcaklığın artması ağaçlandırma çalışmaları için dikkat çekici bir gelişmedir. Dağ kavağının yaygınlaşması da iklim değişimi sürecinin belirgin bir göstergesidir. Yeterli meteorolojik ölçmeler olmadığı için ‘Yükselti/iklim kuşakları’ ancak bitkilerin yayılmasına bağlı olarak belirlenebilmektedir. Erciyes Dağı’nda geliştirilmeye çalışılan turizm yerleşimleri (oteller vb.) dağın doğal yapısını ve ekosistemlerini de etkileyecektir” denildi.

Raporun değerlendirme ve sonuç bölümünde ise özetle şu ifadeler yer aldı: “Çalışmanın amacı yüksek dağlık arazide doğal olarak yaygınlaşmış dağ kavağı ormanları ile ağaçlandırma çalışmalarına yardımcı olacak bilgilerin sağlanmasıdır. İklim değişikliğine bağlı olarak ısınma çevredeki meteoroloji istasyonlarının verilerinde çok belirgin olarak kavranabilmektedir. Dağın tepesindeki buzulun erimesi de ısınma etkisinin doruğa ulaştığını göstermektedir. Isınmanın etkisi bize 2000 metre üzerindeki yükseltilerde de başarılı ağaçlandırmaların yapılabileceğini işaret etmektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler