Afrika'nın en ünlü aslanı öldürüldü

Afrika'nın sembollerinden biri olan Cecil adlı aslan, kaçak avcılar tarafından öldürüldü. 50 bin euro aldıkları belirlenen avcılar öldürdükleri aslanın kafasını kesti.

Yayınlanma: 28.07.2015 - 11:25
Abone Ol google-news

<video:332295>


Zimbabwe'deki Hwange Ulusal Park'ta yaşayan ve koruma altında olan Cecil adlı aslan, 50 bin euro ödenen kaçak avcılar tarafından öldürüldü. Yetkililer 13 yaşındaki aslanın öldürüldükten sonra derisinin yüzüldüğünü ve kafasının kesildiğini belirtti.
Oxford Üniversitesi'nin yürüttüğü koruma projesi kapsamında boynunda GPS tasması bulunan Cecil, buna rağmen avcıların kurbanı oldu. Guardian sitesinde yer alan bilgiye göre, Cecil'i öldüren kaçak avcılardan biri parkta çalışan bir korucu. Korucunun İspanyol olduğu öğrenilen birisinden para aldığı belirtildi.

Yavruları da ölecek

Kaçak avcıların Cecil'in dikkatini çekerek, park sınırlarından çıkmasını sağladığı, bu sayede 'yasal' olarak aslanı öldürmeyi amaçladıkları ifade edildi. Okla vurulan Cecil, yetkililerin onu aradığı 40 saatlik süre içinde vurularak öldürüldü ve derisi yüzüldü.

Zimbabweli vahşi doğa yetkilisi Johhny Rodrigues, 'Cecil'in geride kalan altı yavrusunun, eşlerine babalık yapmak isteyecek yeni erkek aslan tarafından öldürüleceğini' söyledi. Rodrigues bu durumun yaşanan trajediyi daha da artırdığını ifade etti.

Yetkililer, İspanya'nın Afrika aslanlarının kafasına yıllardır büyük paralar ödediğini belirtti. İspanya merkezli kaçak avcılık karşıtı Chelui4lions derneğinden Luis Munoz, 2007-2012 yılları arasında İspanya'ya en az 450 aslan kafası geldiğini söyledi. Almanya'ya ise bu süreçte 100 aslan kafası gönderildi. Munoz bu durumun önüne geçilebilmesi için tüm Avrupa ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Afrika'nın sembolü fil de öldürülmüştü

Bilim insanları, altıncı yok oluş sürecine giren Dünya'nın hızla hayvan türlerini kaybettiğine dikkat çekmişti. Araştırmacılar 1950'den bu yana Afrika'da aslan nüfusunun yüzde 90 azaldığına dikkat çekmişti.

Kaçak avcılar geçtiğimiz yıl Afrika'nın en büyük fillerinden Satao'yu da öldürmüştü. 50 yaşındaki fil korunmasına rağmen dişlerinin peşinde olan avcıların kurbanı oldu.

Aslanlar gibi nesli tükenme tehdidi altında olan filler 50 yıl için yeryüzünden silinebilir. (Al Jazeera)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler