27. madde mağdurları

Üsküdar meydan düzenlemesi esnafı vurdu. Esnaf, yurt savunması ve olağanüstü durumlarda yapılan kamulaştırma nedeniyle tepkili.

Yayınlanma: 04.07.2017 - 04:20
Abone Ol google-news

Yılan hikâyesine dönen Üsküdar Mimar Sinan meydan düzenlemesi şimdi de bölgedeki esnafı vurdu. Süreç bir türlü tamamlanamayınca meydandaki bazı dükkânların bulunduğu alana ilişkin Bakanlar Kurulu onayıyla olağanüstü durum kapsamında acele kamulaştırma kararı çıktı.

Dava açacaklar

Üsküdar Mimar Sinan Meydan Projesi geçen yıl ilçe belediye binasının yıkılmasıyla başladı. Bu süreç kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından geçen günlerde Mimar Sinan Meydanı Düzenleme Projesi gerekçe gösterilerek Tembel Hacı Mehmet Mahallesi Kasem Çeşme Sokağı üzerindeki 12 taşınmaz hakkında acele kamulaştırma kararı çıkarıldı. Bu karar “Kamulaştırma Kararı’nın 27. maddesine” göre alındı. Bu madde yurt savunmasında, aceleliğine Bakanlar Kurulu’nun karar alacağı durumlarda veya özel kanunlarla öngürülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasında” uygulanıyor.

Karar bölgede yaşayan esnafı da mağdur etti. Kamulaştırma kararına karşı dava açmak için hukuki işlemleri başlattıklarını belirten avukat Onur Cingil “Meydan projesi esnafı mağdur etti. Buradaki insanları temizlemeye çalışıyorlar. İlk olarak çıkan bedele itiraz edeceğiz. Burada AVM han yapılmak isteniyor. Üstelik 27. madde yurt savunmasında kullanılıyor. Biz dava dilekçemizi hazırladık. Dilekçemizde kamulaştırma kararı için 27. madde koşullarının oluşmadığına dikkat çektik. İtiraz ediyoruz” dedi.

PROJEDE NELER VAR?

Proje Üsküdar sahil yolu 1, 2. kısım ve Üsküdar meydan düzenlemesi olmak üzere üçe bölündü. Üsküdar’ın güneybatı sahilini kapsayan 1. kısımda 1 iskele ve 2 seyir terası yer alıyor. Bunlar 2.5 metre uzunluğunda 10 metre genişliğinde olacak. Üsküdar sahilinin kuzeyini kapsayan 2. kısımda da 4 seyir terası yer alıyor. Üsküdar meydan düzenlemesi kapsamında ise denizden yaklaşık 10 bin 750 metrekare alınacak ve meydan düzenlenerek gezi yolları ile yeşil alanlar oluşturulacağı belirtildi. Projenin maliyeti 32 milyon 164 bin 216 TL. Proje kapsamında meydan da Üsküdar Evlendirme Dairesi önünden başlayıp vapur iskelesine kadar uzanan alanda şimdiki halinden 3 kat daha genişleyecek. Yer altında otopark yapılacak. Meydanda alışveriş birimleri, yer altı çarşısı, kafeteryalar, yer altı katlı otoparklar, sergi holü, kentsel bellek müzesi, zanaat atölyeleri olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler