Smyrna Agorası, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ni ağırladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, tarihi ve kültürel mirasa dikkat çekmek amacıyla geçmişi 2 bin 300 yıl öncesine dayanan antik Smyrna (İzmir) Agorası’nda toplandı. Toplantıyı yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Smyrna Antik Tiyatrosu kazılarının hızlanması için de Meclis’e bir önerge getirmiştik. Karar komisyonumuzdan çıktıktan sonra çalışmaları hızlandırarak, Smyrna Antık Tiyatr

Yayınlanma: 17.08.2019 - 01:41
Abone Ol google-news

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Ağustos ayı ikinci birleşimi, kent tarihinde önemli bir yeri olan Agora’da yapıldı. Tarihi toplantıyı yöneten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin kültürel değerlerinin gün yüzüne çıkarılması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirterek, “Smyrna Antik Tiyatrosu kazılarının hızlanması için de Meclis’e bir önerge getirmiştik. Karar komisyonumuzdan çıktıktan sonra çalışmaları hızlandırarak, Smyrna Antık Tiyatrosu’nun da ortaya çıkarılmasını sağlayacağız. Toplandığımız bu noktayı hep beraber hissetmemizi istiyorum. Agora ve antik tiyatro bu kentin kimliğine ve kimliğinin bilinirliğine çok büyük katkı yapacak” diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise Soyer’in tarihe olan düşkünlüğü sayesinde çok verimli bir süreç geçirileceğine ve kentin tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkarılacağına inandığını söyledi.

Agora Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy,Agora Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy

'EN BÜYÜK SPONSOR BÜYÜKŞEHİR'

Agora Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Meclis toplantısı öncesi, Agora'daki çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2007 yılından itibaren hayata geçirilen bir proje çerçevesinde alanda görev yaptıklarını belirten Ersoy, “Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, Dokuz Eylül Üniversitesi adına bu çalışmaları yürütüyoruz ve sponsorlarımız arasında en büyük desteği İzmir Büyükşehir Belediyesi veriyor. İzmir Ticaret Odası bu yıl sponsorluktan çekildi ama onlara da 11 yıl boyunca verdikleri destek için teşekkür ediyoruz. Ayrıca Demirören Total, Yaşar Eğitim Kültür Vakfı, Konak Belediyesi, TARKEM ve Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği istimlak ve yıkımlarla birlikte dört hektarlık alanın arkeolojik çalışmalara açıldığını vurgulayan Ersoy, “1.575 adet nitelikli eseri son 11 yılda antik mirasımıza kazandırdık” dedi.
Toplantının ardından Kazı Başkanı Akın Ersoy rehberliğinde alanda bir tanıtım gezisi düzenlendi.

BAŞKAN SOYER'E YENİ DANIŞMAN

Toplantıda İstanbul Silivri Belediyesi eski Başkanı Özcan Işıklar'ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e danışman olarak atanması oy çokluğuyla kabul edildi. 


İZTAV’A YETKİ YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Turizm Tanıtma Vakfı’nın (İZTAV) yürüttüğü ortak hizmet projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalanması için Başkan Soyer’e yetki verilmesi tartışıldı. Başkan Soyer’e 8 milyon 948 bin 188 TL yetki verilmesi önergesi komisyonlarda oy birliğiyle geçmesine rağmen yeniden komisyonlara gönderildi. AKP meclis üyesi Hüsnü Boztepe, meclis toplantısında yaptığı konuşmada Başkan Tunç Soyer'in seçimlerden önce verdiği vaadleri hatırlatıp, bunlar arasında Kadifekale'den Agora'ya teleferik yapmak da olduğunu belirtti. Boztepe, ayrıca kent içi trafiğin çok yoğun olduğunu söyleyerek, 111 noktada tespit yapıldığını ancak kavşak düzenlemeleri için herhangi bir adım atılmadığını söyledi. Bazı meclis üyelerinin İZENERJİ'de görev yapan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağduru işçilerin sorunlarını da dile getirmesi üzerine Başkan Tunç Soyer şunları söyledi:

“Biz ilk günden itibaren eşit işe eşit ücretin gereğini yapmaya çalışıyoruz. Taşeron işçiyi kaldırma iradesi tam olarak gerçekleşmedi. Baypas yapmak için bir çözüm arayışlarında bulunuyor. İZENERJİ bunu kenti bütçesiyle çözecek. Bu yüzden meclis gündemine getirmedik. İZENERJİ kendi bütçesinde olanaklarıyla KHK mağduru arkadaşlarımıza çözüm üretiyor. Hiç tereddüttünüz olmasın. Bir sorun yok. Seçimden önce Kadifekale'ye teleferik gibi yapmak istediğimiz yüzlerce proje açıkladık. Yüzlerce açıklamadığımız proje de var. Bunlarla için canla başla çalışıyoruz. Bunlar sihirli değnekle olacak değildir. Zaman ve kaynağa ihtiyaç var. Hepsi yapılacak. Canla başla aşkla çalışıyoruz. Çalışmaya devam edeceğiz." 



'İZMİR'İN KALBİ KONAK'

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da Konak Belediyesi'nin sınırları içinde 3 bin 51 tescilli bina olduğunu söyleyerek, Basmane Kadifekale ve Agora'nın İzmir'in altın üçgeni olarak gelecekte turizme önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Batur, bu süreçte Konak Belediyesi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile el ele çalışmak istediklerini vurguladı. Tunç Soyer de Konak'ın İzmir'in kalbi olduğuna dikkat çekerek kentin kalkınması için ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini anlattı. 
Toplantıda konuşmaların ardından meclis üyeleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte İzmir Antik Smyrna Agora Meydanı'nı gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler