23 Nisan dünyada da kutlanıyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünyanın bazı bölgelerinde de kutlanıyor.

Yayınlanma: 23.04.2010 - 09:26
Abone Ol google-news

Lefkoşa'daki ilk tören Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Törende anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Lefkoşa'daki ikinci tören, Atatürk Stadı'nda düzenlendi. Törene, yeni Cumhurbaşkanı seçilen Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ve eşi, Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, diğer komutanlar, bakanlar, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Tören, KKTC Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst'ün öğrencilerin ve halkın bayramı kutlamasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.


Bakan Dürüst'ün konuşması

KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, törende yaptığı konuşmada ''23 Nisan'ın, tüm dünyada dünya çocuklarının katılımıyla kutlanan, barış ve kardeşlik gibi yüce değerlerin büyük bir özveri, coşku ve içtenlikle paylaşılmasına, dünyaya yayılmasına, farklı kültürlerin bir araya gelerek buluşmasına ve kaynaşmasına vesile olan ilk ve tek çocuk bayramı olduğunu'' vurguladı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir'' diyerek, 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışını yaptığı anlamlı günün 90. yılını kutlamanın mutluluğu ve huzuru içinde olduklarını belirten Dürüst, velilere, öğretmenlere ve çocuklara hitaben, ''Bu anlamlı günde sizlere sevgilerimi ve en iyi dileklerimi sunmaktan büyük bir kıvanç duymaktayım'' dedi.

 

Kırgızistan'da kutlama

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nde de (KTMÜ) kutlandı.

Manas Üniversitesi'nin Cengiz Aytmatov kampüsünde düzenlenen kutlama programı, bir dakikalık saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayarak, "Bugün çocuklarımızın günüdür. Atatürk'ün çocuklarımıza armağan ettiği bir gündür" dedi.

Kutlamada, Bişkek'teki Türk ilköğretim okulundaki çocukların okuduğu şiir ve şarkılar ile yaptığı danslar büyük beğeniyle izlendi.

 

Özbekistan'da kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te de düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

Taşkent Türk İlköğretim Okulunda düzenlenen kutlama törenine, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçiliği 1. Katibi Ümit Cemaloğlu, Büyükelçilik mensupları ve öğrenci velileri katıldı.
Burada bir konuşma yapan Taşkent Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Cüneyt Albayrakoğlu, 23 Nisan'ın Büyük Önder Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bir bayram olduğunu ifade ederek, çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı.

Taşkent Türk İlkokulu Müdürü Özden Toğram da, 23 Nisan'ın anlam ve önemini anlatan konuşmasının ardından bayrama davet edilen Taşkent'teki Özbek okulu öğretmen ve öğrencilerine teşekkür etti.

Taşkent Sanat Okulu Müdürü Sami Hamidov da, Taşkent Türk İlkokulu Müdürü Özden Toğram'a bir resim tablosu hediye etti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği çerçevesinde, Taşkent Türk İlköğretim Okulu öğrencileri şiirler okudu, çeşitli folklor ve dans gösteriler sundu. Taşkent Sanat Okulu öğrencileri de, Özbek ve Kırım Tatar milli folklorundan örnekler sergiledi.

 

Şam'da kutlama

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Suriye'nin başkenti Şam'da kutlandı. Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon'un ev sahipliğinde büyükelçilik bahçesinde yapılan kutlamaya, Türk ve Suriyeli çocuklar katıldı.

Kutlamada bir konuşma yapan Önhon, "Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan'ı çocuklara armağan ederek çocuklarımızın ülkemizin istikbali olduklarını belirtmiştir. Çocuklarımızı kutluyorum" dedi.

23 Nisan şiirlerinin okunduğu kutlama töreninde, palyaço ve dans grubu ile birlikte eğlenen çocuklar halat çekme yarışması da yaptı.

 

Kazakistan'da kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kazakistan'ın başkenti Astana'da da kutlandı.
Astana'da bulunan Özel Şahlan İlköğretim Okulu'nun kutlamalarının ardından, Türkiye'nin Kazakistan Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA), Yunus Emre Kültür Merkezi ve Kazakistan Avrasya Üniversitesi'nce Kazakistan Kültür ve Müze Merkezinde kutlama programı düzenlendi.

Türk ve Kazak öğrencilerin, Türk ve Kazak bayrakları altındaki gösterileri, iki milletin birlik ve kardeşliğine vurgu yapan konuşmalarla tamamlandı.

Türkiye'nin Kazakistan Büyükelçisi Atilla Günay, yaptığı konuşmada, Türk halkının Meclisini kurduğu ve bağımsızlığı için en önemli adımı attığı bu önemli günün yıl dönümünün, dünyanın bütün çocukları tarafından bayram olarak kutlandığını, bunun gururunu yaşadıklarını söyledi.
Şair Nazım Hikmet'in "Dünyayı Verelim Çocuklara" şiirini okuyan Büyükelçi Günay, Türk çocuklarının dünyanın en şanslı çocukları olduğunu ifade etti.

Çocukların skeç, şiir, dans ve şarkılarla süslediği kutlamaların sonunda Günay, çocuklara birer hediye verdi.

 

Gürcistan'da kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Gürcistan'da faaliyet gösteren Türk eğitim kurumlarında eğitim gören Türk ve Gürcü öğrenciler, bayram dolayısıyla Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan'ı ziyaret etti.
Büyükelçi Burhan, kabulde öğrencilere, 23 Nisan Bayramının önemini anlatarak, 23 Nisan'ın özellikle çocuklara armağan edildiğini ve dünyada kutlanan tek çocuk bayramı olduğunu söyledi.

Murat Burhan, ''Siz çocuklar, geleceğimizin teminatısınız. İlerde sizler ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmeye gayret göstereceksiniz. Sizlere güveniyoruz çünkü sizler ülkemizin geleceğinin güvenisiniz'' şeklinde konuştu.

Daha sonra sembolik olarak Büyükelçi Burhan'ın makamını devralan 5. sınıf öğrencisi Onur Hamza Baş ve 8. sınıf öğrencisi Sopo Toredze, Türkiye ile Gürcistan arasındaki kültür ve eğitim ilişkilerine dair düşüncelerini paylaştı.

Öte yandan Gürcistan'da faaliyet gösteren Gürcü ve Türk İşadamları Derneği (GÜRTİAB) de, bayram dolayısıyla Tsnetis Çocuk Yuvasındaki kimsesiz çocuklara hediyeler sundu ve bir şenlik programı düzenledi.

 

Türkmenistan'da kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta coşkuyla kutlandı.

Aşkabat Türk İlköğretim Okulunda yapılan törene Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, büyükelçilik çalışanları, veliler ve öğrenciler katıldı.

Atatürk Anıtına çelenk koyulmasıyla başlayan törende okulun öğrencileri halk oyunları gösterilerinin yanı sıra şiirler okudu, şarkılar söyledi.

Daha sonra Aşkabat Büyükelçiliğinde Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, makamını Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi Elanur Koç'a devretti. Büyükelçi Bıçaklı, Elanur Koç'a kitap hediye etti.
 

Makedonya'da kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Makedonya'da da kutlandı. Başkent Üsküp'te, "Tefeyyüz" Türk ilköğretim okulunda öğrencilerin kutlamalar çerçevesinde sundukları gösteriyi, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hakkan Arslan Okçal ve beraberindeki elçilik personeli de izledi.
Gostivar'da "Mustafa Kemal Atatürk" Türk ilköğretim okulunda kız bando grubunun gösterisiyle başlayan kutlamada, 23 Nisan şiirleri okundu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ohri'de "Kardeşlik-Birlik" ilköğretim okulunda da kutlandı.

 

Bosna Hersek'te kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Boşnak, Hırvat ve Sırp çocukların katılımıyla kutlandı.

Büyük Önder Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye'de olduğu gibi Bosna Hersek'te de coşkuyla karşılandı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da konuşlanan AB İstikrar Gücü'nde (EUFOR) görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı Starigrad Kültür Merkezi'nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle tören düzenledi.

Törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi üyesi Jelyko Komşiç, Milli Eğitim Bakanı Meliha Ali, Saraybosna Büyükelçisi Vefahan Ocak, çok sayıda hükümet yetkilisi ile Boşnak, Hırvat ve Sırp çocuklar katıldı.

 

Azerbaycan'da kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de de coşkuyla kutlanıyor.

Kutlamalar kapsamında, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğini ziyaret eden bir grup öğrenci,Büyükelçi Kılıç tarafından kabul edildi. Ziyarette, Türk Anadolu İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Işınsu Çek büyükelçilik makamına oturdu.

Çek, yaptığı konuşmada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 90. yıl dönümünü Azerbaycan'da kutlamaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Hulusi Kılıç, görevini emanet ettiği Işınsu Çek'e hitaben, Azerbaycan'da vatanın bir parçası gibi çalıştıklarını ifade ederek, "Sizler de ileride bu ülkeye (Azerbaycan) çok büyük katkıda bulunacaksınız" dedi.

 

Tahran'da kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'nde düzenlenen törenle kutlandı.

Büyükelçilik Kültür Salonundaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Büyükelçilik ve bağlı birimlerdeki görevlilerle Tahran'daki Türk vatandaşlarının aileleriyle katıldığı törende günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Törende küçük çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını anlatan şiirler okudu, şarkılar söyledi.

Çocuklar tarafından büyük ilgiyle izlenen pinokyo ve sihirbaz gösterisinin ardından törene katılanlara ikramda bulunuldu.


Almanya'da kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Almanya'da çeşitli kentlerdeki Türk temsilciliklerinde ve bazı eyalet meclislerinde büyük bir coşkuyla kutlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler