KCK iddianame kargaşası

Terör örgütü PKK'nin "Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM) Yapılanması"na yönelik soruşturmada iddianame kargaşası yaşandı. Anadolu Ajansı iddianamenin tamamlandığını duyururken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, ajansın haberini yalanladı, iddianamenin tamamlanmadığını açıkladı.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 07:18
Abone Ol google-news

Ajans haberinde, iddianamenin mahkemeye sunulduğu bilgisinin yanı sıra sanıkların "neyle suçlandığı ve haklarında talep edilen cezalar"la ilgili ayrıntılar da yer aldı.

Haberin diğer basın organlarında yayınlanması  üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, yazılı açıklama yaptı.

Kavak, "Bazı basın yayın orgalarında, KCK yapılanması ile ilgili şüpheliler hakkında iddianamenin tamamlandığı ve davanın Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açıldığı şeklinde haberler yayınlanmıştır. Bahse konu haber gerçeği yansıtmamakta olup, KCK yapılanması ile ilgili iddianame henüz tamamlanmamış ve mahkemeye sunulmamıştır" dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberi ise şöyle:

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianame, 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde.

İddianamede, 103'ü tutuklu, 151 şüpheli hakkında, TCK'nin "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak", "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından 15 ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezası isteniyor.
 

12'si belediye başkanı

İddianamede, hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nin sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı bildirildi. Şüpheliler arasında kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 İl Genel Meclisi Başkanı ile 2 belediye meclis üyesi de bulunuyor.

26'sı kadın olan 103 tutuklu arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır'ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven'in yanı sıra kapatılan DTP'nin eski Genel Başkan yardımcıları Kamuran Yüksek, Bayram Altun ile Selma Irmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kapatılan DEP'in eski milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi eşbaşkanı Hatip Dicle, Dicle eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin, Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Viranşehir eski Belediye Başkanı Emrullah Cin, Ergani eski Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Ramazan Dede ve Abbas Çelik de yer alıyor.

Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamenin kabul edilmesi halinde yargılamaya önümüzdeki günlerde başlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler