Ferit Öngören'i kaybettik

Karikatürcüler Derneği'nin kurucularından ve önceki başkanlarından Ferit Öngören'in cenazesi dün öğle namazında Zincirlikuyu Camii'nden kaldırılarak Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 10:31
Abone Ol google-news

Ferit Öngören’în cenaze törenine ailesi, sınıf arkadaşı Prof.Dr.Ünal Tekinalp, Melih Aşık, Necati Doğru, Turgut Çeviker, Tarık Akan, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Orhan Doğu, Erdoğan Başol, Erdoğan Bozok, Erdoğan Başol, Turgay Karadağ, Tan Oral, Ercan Akyol, Erdoğan Karayel, Oğuz Gürel, Akdağ Saydut, İbrahim Tapa, çizerlerimiz Semih Poroy, Kamil Masaracı, Cihan Demirci, Hakan Derman, Nuray Çiftçi, Hakan Çelik’in de aralarında bulunduğu çok sayıda karikatürist, gazeteci ve hukukçu katıldı.Törende, Ferit Öngören hukuk mezunu, gazeteci, çizer, yayıncı, örgütcü olarak Babaali’de pek çok ilke imza atmış yeri doldurulamayacak bir usta olarak saygıyla anıldı. 
 
Öngören’le İstanbul, Şubat 2007’de Raşit Yakalı ve Akdağ Saydut’un yaptığı röportajdan ustanın sanat anlayışından bir kesit;

“Karikatürün dergi ve gazetelerde daha çok yer almasını sağlamak gerekir. Karikatürcülerimiz ödüller alsa bile sürekli çizmiyorlar. Sürekli basında yer almak lazım. Süreklilik önemli. Derneğin önemli faydalarından biri de Karikatür Yarışmaları’nı üyelere duyurması idi. Eskiden bunu organize olarak duyurmak ta sorunlar oluyordu.

Hiçbir yarışmaya ve sergiye katılmadım. 1956 yılında İngiltere’de bir yarışma olmuştu. Kraliçe Elizabeth’in tahta çıkışnın yıldönümü mü idi neydi. O yarışmaya ben katılmıştım. Eflatun Nuri’de katılmış. Bize bir davetiye geldi sonra. Ben gitmedim. Parasızlık, öğrencilik vs. Eflatun Nuri gitmiş, Kıbrıslılara kendini ağırlatmış. O tarihten sonra yarışmaya katılmanın sonunda külfet geliyor diye katılmadım.”
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler