'Hukuk siyasete alet edildi'

26 bin üyesiyle dünyada birinci sırada yer alan İstanbul Barosu için 5 grup, 6 adayla yarışacak.

Yayınlanma: 03.11.2010 - 08:55
Abone Ol google-news

Dünyada üye sayısı ile birinci sırada yer alan İstanbul Barosu’nun genel kurulu 6-7 Kasım 2010’da Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Baronun yeni başkan ve yönetim kurulu için 5 grup 6 adayla seçimlere katılacak. 26 bin avukatın üye olduğu İstanbul Barosu yönetimi için Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Katılımcı Avukatlar Grubu, 2 adayla seçime giren Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, ilk kez seçime katılacak olan Özgürlükçü Hukuk Platformu ile Hukukun Üstünlüğü Platformu yarışacak. Genel kurulun ilk gününde, genel kurul başkanlık divanı seçilecek. Son gün ise baro başkanı seçiminin yanı sıra yönetim kuruluna 10 asil ve 10 yedek üye, disiplin kurulu için 5 asil, 3 yedek üye, denetleme kurulu için 3 asil, 3 yedek üye seçimi ile Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu için 88 asil, 88 yedek delege seçimi de gerçekleştirilecek.

‘Cemaatçi yapılanma baroya sızdı’

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi avukat Doç. Dr. Ümit Kocasakal, “Cemaatçi yapılanmanın baroya sızması, buna göz yumulması ve bundan medet umulması, başkanın yönetim anlayışı, yönetim kuruluna bakış açısı nedeniyle adayım. Baroyu şimdiki olduğu gibi başkan tek başına yönetmez. Baroyu başkan ile birlikte ‘yönetim kurulu’ yönetir. Tüm bunları çözeceğiz, arınacağız ve bu seçimi kesinlikle kazanacağız” dedi. Kocasakal, “Seçimler nedeniyle hakkımda çok şey söylendi. ‘Brütüs’ yakıştırmasında bulunuldu, ‘korsan aday’ denildi. Sayın Başkan Sezar değil ki ben Brütüs olayım. Başkan’a ilkesel temelde muhalefet eden taraftaydım bu yeni değil ki, bu durumda nasıl Brütüs olabilirim?” diye konuştu. Kocasakal şöyle devam etti: “2 sene önce yapılan önseçimlerde de sandığın sakıncaları görülmüştü. Cemaat gruba bir sızma gerçekleştirdi. ‘Bu sızma ile önseçim yapılmaz’ dedik. Civalı zar kullanılan oyuna girmedik. 2 kişinin üyeliklerinin iptal edilmesi savlarımızı tescil etti. Sandık ancak seçimin dürüstlüğü, adilliği, güvenliği sağlanırsa anlam ifade eder. HSYK’nin seçimleri bunun örneğidir.”
 

Aydın: İspat etsinler

İstanbul Barosu Başkanı ve Önce İlke’nin adayı Muammer Aydın, baroyu 2 yıldır cumhuriyet değerlerine ve hukuka yakışır bir şekilde yönettiklerini söyleyerek eski Baro Başkanı Kazım Kolcuoğlu’nun grubu bölme girişimlerine karşın bu seçimleri de kazanacaklarını söyledi. “Baroda cemaatçi yapılanma var dediler. O zaman ispat etsinler. Hodri meydan” diyen Aydın, cemaatçi oldukları ileri sürülen Tayfun Aktaş ve Yüksel Aytekin’i listeden çıkardıklarını, ancak bu iki avukatın Kolcuoğlu döneminde de baro yönetiminde olduklarına dikkat çekti. Cemaatin baroya sızmasının söz konusu olamayacağını ifade ederek, şu iddialarda bulundu: “Muammer Aydın kazanmasın da kim kazanırsa kazansın, düşüncesindeler. Kolcuoğlu açıkça bana ‘Senin kazanmaman için ne gerekirse yapacağım’ dedi. Şimdi de İstanbul’da aynı yolu izliyor. Üstelik ayrıldılar, bizim ismimizi kullanıyorlar.”

Başkanlık görevine devam ettiği sürece hukuk dışı olaylara karşı gösterdiği tavrını sürdüreceğine söyleyen Aydın, İstanbul’da en az iki yerde avukatlar için ev kuracaklarını, Çatalca’da huzurevi yapacaklarını belirtti. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul Barosu’nun yeni bir merkez binasına ihtiyacı var. Ücretlerin arttırılması, masrafların düzeltilmesi için mücadele edeceğiz. En önemli projemiz ise İstanbul’daki hastanelerle anlaşacağız. Avukat kimliğini gösterip hastanede tedavi olacak. Ücretini TBB ödeyecek.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler