Taraf'ın çelişen manşetleri

YGS'de yaşanan şifre skandalı sonrası ÖSYM'den 'taraf' olan Taraf gazetesi, üç gün üst üste attığı manşetler ile 'şifre skandalı'nın olmadığını savlamıştı. Bugünkü Taraf'ın, şifrelemeyi doğrulayan ve ÖSYM yetkililerini istifaya çağıran manşeti ise gazetenin 'çark ettiği' yorumlarına neden oldu.

Yayınlanma: 09.04.2011 - 12:10
Abone Ol google-news

Taraf gazetesi, YGS'deki şifreleme iddialarının ardından üç gün boyunca ÖSYM'yi savunan manşetleri ile dikkat çekmişti. Gazetenin 5 Nisan'da “Şifre palavra ÖSYM haklı” manşetinde kurumun, kitapçıkları internette yayınlayarak iddiaları çökerttiğini savunulmuştu. Haberde yer alan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in fotoğrafı altında ise "ÖSYM Başkanı Demir, ilk günden itibaren şifreleme ve kopya iddialarını reddetti. Adaylara ait soru kitapçıklarını internetten yayımlayarak şeffaf olduğunu gösterdi. Ve sonunda haklı çıktı." ifadesi yer almıştı.

Savunma sürdü

ÖSYM, şifre skandalı sonrası ortalığı yatıştırmak için sınavın master kitapçığını basına dağıttı. Bunun üzerine Taraf gazetesi 6 Nisan'da “Bu şifre uymadı yenisini verelim” şeklindeki manşetiyle, master kitapçık üzerinde şifre olup olmadığını irdeleyen basın kuruluşlarını hedef aldı. Haberde "Üniversite sınavında 1.7 milyon adaya özel kitapçık hazırlandığını belgeleyen ÖSYM soruların türetildiği master kitapçığı da dağıttı. Medya ise yeni şifre bulma telaşında" sözleriyle milyonlarca öğrencinin hakkını arayan medyaya yüklenildi.

Basın yine hedefte


7 Nisan'a gelindiğinde Taraf'ın hedefinde yine YGS'de şifre iddialarını sürdüren basın kuruluşları vardı. “Bir türlü tatmin olamıyorlar” manşetiyle basın kuruluşlarına “matematik dahisi kesilen algoritmadan sihirli şifre üretmeye çalışan medya” yakıştırması yapıldı. 3 gün üst üste attığı manşetlerle ÖSYM'deki şifre iddialarının üstünü örtmeye çalışan Taraf, bugün farklı bir tavır ile okuyucularının karşısına çıktı.

Büyük 'çark'

Taraf'ın bugünkü manşetinde “şifre skandalı”nı, “Aptallığın daniskası” şeklinde niteleyen matematik profesörü Ali Nesin'in sözlerine yer verildi. ÖSYM yetkililerini 3 gün boyunca manşet haberleriyle savunduktan sonra 'taraf'ını değiştiren Taraf gazetesinin aynı yetkilileri Nesin aracılığıyla istifaya çağırdığı haber şöyle:

Nesin: Aptallığın daniskası


Matematikte en büyük cevabın sağındaki şıkkı işaretle, 23 soru cepte

Matematik profesörü Ali Nesin, 1.7 milyon soru kitapçığında geçerli olan şablon için 'Aptallığın daniskası' dedi. Kasıt da olsa, beceriksizlik de olsa sorumlular istifa edtmeli.

Zamandan büyük tasarruf


YGS için ortaya atılan en ciddi iddia olan ve 1.7 milyon soru kitapçığında da kullanılabilen 'şıklardan en büyük olanın sağındaki doğru' şablonuyla matematik testindeki 40 sorudan 23'ü birkaç dakikada çözülebiliyor.

Nesin: İptal değil istifa lazım

Ünlü matematik profesörü Ali Nesin şablonu Taraf'a değerlendirdi: ÖSYM karmayı rastlantısal yapamadığı için şablon belirlemesini engelleyememiş. Bence Aptallık. Sınav iptal edilmese bile sorumlular görevi bırakmalı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler