Sedat Simavi mezarı başında anıldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) kurucu başkanı Sedat Simavi, vefatının 55. yılında mezarı başında anıldı. Anma töreninde konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, Simavi'nin gerek dergicilik, gerekse gazetecilik alanında Türk basınına öncülük etmiş ustalardan biri olduğunu dile getirdi.

Yayınlanma: 11.12.2008 - 11:36
Abone Ol google-news

TGC tarafından Sedat Simavi'nin Kanlıca Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma töreni, mezara çelenk konulmasıyla başladı.

TÖrende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, Sedat Simavi'nin Türkiye'deki gazeteciliğin önderlerinden biri olduğunu, onu saygı ve şükranla andıklarını söyledi.

Simavi'nin gerek dergicilik, gerekse gazetecilik alanında Türk basınına öncülük etmiş ustalardan biri olduğunu dile getiren Erinç, haber ağırlıklı gazeteciliğin Türkiye'de yaşama geçirilmesi konusundaki cesareti ve özverisinin bugün bile gazeteciler ve basın tarihçileri arasında özenle vurgulandığını kaydetti.

Erinç, Hürriyet gazetesinin kurulmasıyla Türkiye'de gazetecilikte haber ağırlıklı bir anlayışın yaşama geçtiğini ve böylece bugün yaygın basın denilen gazeteciliğin de daha ileri aşamaya geldiğini anlattı.

Simavi'nin en önemli diğer özelliğinin örgütçülüğü olduğunu ifade eden Erinç, 1938-46 yılları arasında oda benzeri bir örgütlenme ile görev yapan Basın Birliği'nin kapatılmasının ardından Sedat Simavi öncülüğünde o zamanki adı İstanbul Gazeteciler Cemiyeti olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kurulduğunu belirtti. Erinç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Sedat Simavi'nin 'Kaleminle daima efendi kal. Zorunlu olursan satma ama kır' öğüdü bugün de biz meslektaşları tarafından uygulanmaya çalışılan önemli öğütlerinden biridir. Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin bağımsızlığının korunması konusundaki özeni, bizden önceki yönetimlerin olduğu gibi bugün bizim de mesleğimiz ve meslektaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun yerine getirilmesinde rehberimiz olmaktadır.''

Anma töreni, Sedat Simavi için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından sona erdi. Törene, TGC Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, önceki başkan Nail Güreli ve bazı TGC üyeleri katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler