Macide Tanır, son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede solunum yetmezliği nedeniyle önceki gün 90 yaşında hayatını kaybeden Devlet Tiyatroları sanatçısı Macide Tanır için Ses Tiyatrosu'nda tören düzenlendi.

Yayınlanma: 08.02.2013 - 14:27
Abone Ol google-news

Törende, Macide Tanır'ın tabutunun başında bekleyen manevi kızı Emine Umar, taziyeleri kabul etti. Tanır'ın Türk bayrağına sarılı tabutunun önünde Atatürk'ün ve kendisinin ayrı ayrı fotoğrafları ile ''Altın Göl'' oyununda kullandığı ''Elmer'' bebek yer aldı. Macide Tanır'ın hayatının anlatıldığı kısa film gösterimiyle başlayan törende daha sonra katılımcılar Tanır için saygı duruşunda bulundu.

Törende konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Macide Tanır ile aynı mesleği paylaşmış olmaktan onur duyduğunu dile getirdi. Macide Tanır'ın 1943 yılında Devlet Konservatuvarı'nın yüksek bölümünden sınıf atlayarak mezun olduktan sonra meslek yaşamını Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sürdürdüğünü belirten Bilgin, Tanır'ın sanat hayatı boyunca 60'dan fazla oyunda görev aldığını anlattı.

Tanır'ın çok sayıda ödül sahibi olduğunu da ifade eden Bilgin, şöyle devam etti: ''Yarattığı birbirinden farklı, unutulmaz karakterlerle izleyicilerin belleğinde derin izler bıraktı. Tiyatromuz için bir şans, ülkemiz için gurur kaynağı olmuştur. Bazı oyuncular vardır ki, zaman ve mekan onlar için sınır değildir. Yaşam ve ölüm onlar için ne bir başlangıç ne de bir sondur. Onlar perdenin her açılışında, Türk tiyatrosunun aldığı her alkışta seyirciyle buluşur. Cumhuriyet Türkiye'sinin sözünü sakınmayan sanatçısı Macide Hanım, doğrucu davutluğu yüzünden herkesi kızdıra-küstüre yaşadığını söylüyor kitabında. Oysa doğruyu hiç korkmadan söyleyebilen bir sanatçının ne kadar çok sevildiğini, ne kadar çok saygı duyulduğunu öğretiyor bize.''

Türk Eğitim Vakfı (TEV) Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal da 46 yıldır TEV'de görev yaptığını ve hiçbir konuşmasının bugünkü kadar zor olmadığını dile getirdi. Tanır'ın, TEV için çok kıymetli olduğunu ifade eden Bilal, ''Bu öyle bir acı ki, yerine gelen bir sanatçı var mı bilmiyorum. Macide Tanır, Türkiye'nin hayranıydı, Türk gençliği için yapacağı çok şey vardı. Mal varlığını TEV'e bıraktı. Onun bu arzusunu yerine getirecek ve Türkiye'yi aydınlık geleceğe taşıyacak gençler yetiştireceğiz. Bir ülke ancak eğitimle ileri gidebilir'' şeklinde konuştu. Bilal ayrıca, Macide Tanır'ın, ''Beni alkışlarla uğurlamayın'' şeklinde bir vasiyeti olduğunu da dile getirdi.

 

'Tiyatromuzun güneşi battı'

Tiyatrocu Ferhan Şensoy da son yıllarda tiyatro dünyasından çok değerli yıldızların kaydığını dile getirerek, ''Macide Tanır'ın vefatıyla tiyatromuzun güneşi battı'' dedi.
Gazeteci-yazar Mete Akyol da Macide Tanır'ın Pendik halkı adına bu ilçedeki istasyonda Atatürk'e ''hoş geldiniz'' dediğini anlattı.

Atatürk'ün, bu karşılama üzerine Macide Tanır'a, ''Benim kızım olur musun?'' dediğini aktaran Akyol, ''Macide Tanır'ın Atatürk'ün kızı olması için Ankara'ya gitmesi gerekiyordu. Ancak o, anne ve babasını bırakamadı. Yapamayacağını söyledi. Ama hep Atatürk'ün manevi kızı olarak kaldı. Kızı özelliğini yaşatmakla da kalmadı, adına, namusuna hiçbir zaman toz kondurmadı'' şeklinde konuştu.

Zeliha Berksoy da Macide Tanır'ın sanatını en yararlı şekilde halka ulaştırmak istediğini belirterek, ''Yüksek entelektüel bilince sahip bir sanatçıydı. Türk tiyatromuzun kilometre taşı bir oyuncuydu'' dedi.

Gencay Gürün de Macide Tanır'ın Türkiye'nin ve dünyanın yetiştirdiği müthiş sanatçılardan biri olduğunu, son yolculuğuna da Atatürk'ün fotoğrafıyla birlikte çıktığını ifade etti. Bu büyüklükte bir sanatçı Avrupa ülkelerinde kaybedilseydi bütün gazetelerin bununla dolup taşacağını ifade eden Gürün, ''Ülkemizi sanattan mahrum etmemeliyiz'' dedi.

Konuşmaların ardından törene katılanlar, sahnede Tanır'ın tabutunun önünden saygı geçişinde bulundu. Tanır'ın cenazesi daha sonra Ses Tiyatrosu'ndan çıkarılarak, Teşvikiye Camisi'ne götürüldü.

Törene, Erdal Özyağcılar, Nedim Saban, Mustafa Uğurlu ve Sumru Yavrucuk'un da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği'nin de törene çelenk gönderdiği görüldü.

Tedavi gördüğü hastanede solunum yetmezliği nedeniyle önceki gün 90 yaşında hayatını kaybeden Devlet Tiyatroları sanatçısı Macide Tanır, Emirgan Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Tanır'ın cenazesi öğle saatlerinde Ses Tiyatrosu'nda düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camisi'ne getirildi. Burada Tanır'ın manevi kızı Emine Umar taziyeleri kabul etti.

Cenaze törenine, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Rutkay Aziz, Gülriz Sururi, Sumru Yavrucuk, Menderes Samancılar, Derya Baykal, Can Gürzap, Ferhan Şensoy ve Hatice Aslan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı ve Tanır'ın yakını katıldı. Tanır'ın cenazesi, ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Emirgan Mezarlığı'nda toprağa verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler