"Çözümleri Öcalan'dan beklemek Türkiye'nin ayıbıdır"

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Kürt sorununun çözümüne hazır olduklarını belirterek "Bunu Meclis yapabilir, bunu Hükümet yapabilir, bunu biz yapabiliriz ama bu çözümleri Abdullah Öcalan'dan beklemek Türkiye Cumhuriyeti'nin ayıbıdır" dedi.

Yayınlanma: 21.07.2009 - 10:21
Abone Ol google-news

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos'ta açıklayacağı Kürt sorunu için çözüm planını "Terör örgütünün liderinin görüşünün, yol haritasının Türkiye'ye yol göstermesini kabul etmeyiz" sözleriyle değerlendirdi. Kürt sorununu çözümünün önündeki tüm engelleri kaldırmaya hazır olduklarını belirten Özyürek, "Bunu Meclis yapabilir, bunu Hükümet yapabilir, bunu biz yapabiliriz ama bu çözümleri Abdullah Öcalan'dan beklemek Türkiye Cumhuriyeti'nin ayıbıdır" diye konuştu.

Özyürek, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bir gazetecinin, Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos'ta açıklayacağı çözüm planına CHP'nin bakışının ne yönde olduğu sorusu üzerine Özyürek, "Öncelikle biz bir terör örgütünün liderinin görüşünün, yol haritasının Türkiye'ye yol göstermesini kabul etmeyiz" dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Türkiye kendi iradesiyle çözümler üretir. Türkiye'de bu sürecin yürütülmesi için meşru zeminler bellidir. Bunların dışında zemin aramamak lazım" sözlerini "Doğru bir yaklaşım" olarak değerlendiren Özyürek, Kürt sorununun Türkiye'nin bir temel sorunu olduğunu, bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Bu sorunun çözülmesinin Hükümet'in, Meclis'in, devletin işi olduğunu kaydeden Özyürek, "Bunun çözümünü terör örgütünden beklemek, terör örgütü liderinin açıklamalarına odaklanmak doğrusu bana Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olarak ağır geliyor. Ne yapacaksak biz kendimiz yapmalıyız. Terör örgütü istediği için değil. Doğrusu neyse onu yapmalıyız, temel anlayışımız budur" diye konuştu. "Ama bu konuda özellikle bu konularda sürekli görüş açıklayan bir AKP milletvekili 'Öcalan'la doğrudan bir pazarlık, görüşme doğru değildir. Ama dolaylı yoldan görüşmeler olabilir, zaten şu anda yapılan budur' diyor. Şu anda Abdullah Öcalan'la bir pazarlık yapılıyorsa bu Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmaz" diyen Özyürek, Kürt sorununun çözümü için adımlar atılması, çözüm önerilerinin ortaya konması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Tarihi bir fırsat doğdu, yakında önemli açılımlar olacak" sözlerini anımsatan Özyürek, "Fakat hiçbir açılım görmedik. Öyle anlaşılıyor ki boş vaatlerle halkı aldatmaya çalışıyorlar" diye konuştu. CHP olarak konuya yaklaşımlarının belli olduğunu bildiren Özyürek, öncelikle o Bölgede yaşayan yurttaşların ekonomik ve sosyal sorunlarının çözülmesini istediklerini belirten Özyürek, şöyle konuştu:
"O bölge halkı daha çok işsizlikle, daha çok yoksullukla karşı karşıya gelmektedir, diğer bölgelerimizden daha kötü durumdadır. O yüzden o bölgede başta GAP olmak üzere devlet yatırımları artırılmalıdır, kamu yatırımları oraya yönelmelidir. İşsizlik, yoksulluk azaltılmalıdır."


"Kültürel hakların hepsini destekliyoruz"

Bir diğer önemli noktanın bireysel kültürel haklar olduğunu vurgulayan Özyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsanların anadillerini özgürce öğrenmeleri, anadillerinde özgürce yayın yapmaları konusunda bütün engeller, hem yasal, hem idari engeller kaldırılmalıdır. Mesela TRT bir Kürtçe yayın yapmaktadır. Ama bu yeterli değildir, bu çok izlenmemektedir. İsteyen bütün televizyonlar Kürtçe yayın yapabilmelidir. Bunun önündeki engeller kaldırılmalıdır. İsteyen istediği gibi kaset çıkarsın, isteyen istediği gibi kitap yayınlasın, isteyen istediği gibi gazete çıkarsın. Biz bunların hepsini destekliyoruz, hepsine varız. Üniversitelerde Kürt enstitüleri kurulmalıdır. Kürtçe seçimlik ders olmalıdır. O bölgedeki devlet kuruluşlarında, belediyeler dahil, Kürtçe bilen memurlar çalıştırılmalı, Türkçe bilmeyen insanların talepleri, şikayetleri o memurlar tarafından alınarak yetkili, resmi memurlara iletilmelidir. Bu ve bunun gibi pek çok öneri, çözüm bizim desteklediğimiz çözümlerdir."


"Genel af terörün durduğu aşamada gündeme gelebilir"

Genel affın terörle mücadele devam ederken gündeme getirilemeyeceğini ifade eden Özyürek, "Ama silahların sustuğu, terörün durduğu bir aşamada kardeşliği, dostluğu, dayanışmayı pekiştirmek için elbette af da gündeme gelebilir" diye konuştu.

Yerine getirilmesi mümkün olmayan taleplerin de olduğunu belirten Özyürek, şunları söyledi:
"Deniliyor ki Kürtçe eğitim. Bizim Anayasamıza göre eğitim dili Türkçe'dir. Kürtçe eğitim yaptığınız zaman o, bölünmeyi teşvik eder. Ayrıca federal çözüme, giderek Türkiye'nin parçalanmasına yol açacak, özerkliğe filan da CHP karşıdır. Misak-ı Milli sınırları içinde herkes kardeşçe, özgürce, barış içinde aynı eşit haklara sahip olarak yaşamalıdır, bunun önündeki engellerin hepsini gidermeye razıyız. Bunu Meclis yapabilir, bunu Hükümet yapabilir, bunu biz yapabiliriz ama bu çözümleri Abdullah Öcalan'dan beklemek Türkiye Cumhuriyeti'nin ayıbıdır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler