Maç bahane ekonomi şahane

NFL şampiyonluk karşılaşması Super Bowl, Amerikan ekonomisini her sene olduğu gibi derinden etkiledi.

Yayınlanma: 05.02.2019 - 17:54
Maç bahane ekonomi şahane
Abone Ol google-news

ABD’de sabırsızlıkla beklenen Amerikan Futbol Ligi’nin (NFL), şampiyonluk karşılaşması Super Bowl bu yıl da nefesleri kesti. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 180 milyon kişinin canlı takip ettiği dev finalde New England Patriots, Los Angeles Rams’i 13-3 skorla mağlup etti. Ülke ekonomisine 15 milyar dolarlık katkı sağlayan 53. Super Bowl’a ev sahipliği yapan Atlanta şehrinin, organizasyon sayesinde 185 milyon Dolar gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

23 bin Dolar’a bilet

ABD'nin en büyük spor organizasyonu Super Bowl’u yerinde takip isteyenler ufak çaplı bir serveti gözden çıkarmak durumunda kaldı. Bilet fiyatlarının 2 bin 900 ile 23 bin 203 Dolar arasında değiştiği organizasyonda ortalama bilet ücretinin ise 4 bin 380 Dolar olduğu öğrenildi. Seyircilerin yanı sıra şirketler de Super Bowl esnasında televizyon reklamı vermek için rekor ücretler ödedi. CNBC’ye göre yarım dakikalık bir reklamın bedeli 5.25 milyon Dolar olurken; verilen bir reklamın saniyesi, şirketlere 175 bin Dolar’a maloldu. Öte yandan dev final süresince ABD genelinde 1.38 milyar tavuk kanadı, 12.5 milyon pizza tüketildiği ve 1.3 milyar kutu bira satıldığı tahmin ediliyor.

Ünlüler geçidi

53. Super Bowl’u birçok ünlü isim yerinde takip etti. İrlandalı dövüşçü Conor McGregor, ABD’li rockçı Jon Bon Jovi, oyuncu Ellie Kemper, komedyen ve oyuncu Kevin Hart, oyuncu Jamie Foxx, Brezilyalı manken ve Patriots oyuncusu Tom Brady'nin eşi Gisele Bündchen, İngiliz futbolcu Harry Kane ve Brezilyalı eski futbolcu Kaka gibi isimler maçı stadyumda izledi. Ayrıca devre arası şovunda Maroon 5, Travis Scott ve Big Boi sahne aldı.

En düşük skorlu Super Bowl

Bu yılki karşılaşma, skor anlamında beklentilerilerin altında kaldı. Toplam 16 sayının kaydedildiği karşılaşma, Super Bowl tarihinin en düşük skorlu maçı oldu. Bundan önceki en az sayı rekoru ise 1973 yılında Miami Dolphins ve Washington Redskins arasında oynanan ve 14-7 Dolphins üstünlüğüyle sonuçlanan 7. Super Bowl karşılaşmasında kırılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon