Brezilya'da Venezüellalı göçmenlere linç girişimi

Brezilya'nın Venezüella sınırındaki Pacaraima kentinde, yerel halk göçmenlere linç girişiminde bulundu. Saldırı, bir restoran sahibinin, Venezüellalı olduğu iddia edilen soyguncular tarafından darp edilmesinin ardından gerçekleşti.

Yayınlanma: 19.08.2018 - 13:13
Abone Ol google-news

Brezilya-Venezüella sınırındaki Pacaraima kentinde, Cuma akşamı yerel bir işletmeci darp edildi. Restoranın Brezilyalı sahibi ve eşinin, evlerine giren soyguncular tarafından bağlanıp, bıçaklanıp dövüldüğü iddia edildi. Olayın ardından, Cumartesi akşamı bir araya gelen ve soygundan 4 Venezüellalıyı sorumlu tutan kent halkı, göçmenlere linç girişiminde bulundu. Öfkeli grup, Pacaraima sınır kapısında bir protesto gösterisi düzenledi. Protesto gösterisi kısa süre içinde alevlendi.

Saldırıya uğrayan yüzlerce Venezüellalı yanlarına hiçbir şey almadan kaçarak ülkelerine döndü.

Öfkeli göstericiler, olay yerini terk eden Venezüellalıların çadırlarını yağmalayıp kalan eşyaları ateşe verdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, göstericilerden birinin buldozerle gölgelik ve tenteleri yıkarken grubun alkış ve ıslıklarla tezahüratı yaptığı, başka bir videoda ise kaçan Venezüellalıların arkasından "Git, git, venezüella'ya geri dön" diye bağıran Brezilyalı göstericiler görülüyor.

Olayların ardından Brezilya polisinin bölgedeki Venezüellalıları korumak için geniş güvenlik önlemleri aldığı açıklandı. Bölgeye ordu sevk edildi. Güvenlik güçleri, sağlık durumu iyiye giden dükkan sahibinin bir süre daha hastanede kalacağını açıkladı.

Eyalet yöneticileri, hükümete sınır kapısını kapatma çağrısında bulundu.

Eyalette 10 kişiden 1'i Venezüellalı

Olayın gerçekleştiği Roraima eyaleti, Venezüella sınırında bulunması nedeniyle en çok göç alan iki bölgeden biri. Eyalet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 520 bin kişinin yaşadığı Roraima'da 50 bin Venezüellalı bulunuyor. Halkın yaklaşık yüzde onunu oluşturan Venezüellalı göçmenlerin büyük çoğunluğu sokak ve parklara kurdukları çadır ve hamaklarda yaşıyor.

Üç yıldır Venezüella'yı kasıp kavuran ekonomik kriz nedeniyle binlerce vatandaş komşu ülkelere göç ediyor. BM'nin verilerine göre, geçtiğimiz 3 yıl boyunca, 2 milyon 300 bin Venezüellalı ülkelerini terk etti. Brezilya ve Kolombiya, ülkeden kaçanların birincil hedefleri haline geldi. Yalnızca kara sınırından, Brezilya'ya günde ortalama bin kişinin giriş yaptığı biliniyor. Kolombiya'ya göç edenlerin sayısı ise 1 milyonu geçmiş durumda. Peru'ya geçtiğimiz günlerde, 24 saat içinde 5 bin Venezuelalı giriş yaptı.

 Güney Amerika ülkeleri göçmenlere kısıtlama getiriyor

Ekvator, 3 gün önce Venezüellalı göçmenlerin ülkeye girişine çok sıkı kontrol uygulayacaklarını açıklamış, dün ise Peru artık Venezüellalı göçmenleri kabul etmeyeceğini beyan etmişti. Peru'ya günde ortalama 5 bin Venezüellalının girmek istediğini açıklayan Peru Cumhurbaşkanı Martin Vizcarra, ülkeye pasaportsuz girmek isteyen Venezüellalıların reddedileceğini belirtmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler