Facebook, Myanmar ordusuna ait hesapları kapattı

Facebook, Myanmar ordusuna ait resmi hesapları Arakan’daki şiddet olaylarında rolü olduğu ve ‘nefret söylemi ve yanlış bilgi’ yaydığı gerekçesiyle kapattı.

Yayınlanma: 27.08.2018 - 19:08
Abone Ol google-news

Bugün Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Myanmar ordusu ve fanatik Budistlerin Arakanlı Müslümanlara yönelik cinayet, tecavüz, işkence ve keyfi tutuklamalar dahil insan hakkı ihlalleri olduğunu hakkında rapor yayınlamış ve sosyal medyada Müslümanlara yönelik nefret suçu işlendiğine dikkat çekmişti.

Raporun yayınlanmasının ardından Myanmar Ordusunun sosyal medya hesaplarını inceleyen Facebook yetkilileri, Myanmar Ordusuna ait Facebook ve Instagram hesaplarını kapattı. Yetkililer yaptıkları açıklamada, Arakan’daki şiddet olaylarını körükleyecek nefret söylemlerinin ve yanlış bilgilerin bu hesaplarca yayılması nedeniyle hesapların kapatıldığını duyurdu. Myanmar’da, Facebook, ordunun en çok kullandığı iletişim kanalı olma özelliğini taşıyor.

Facebook, blog mesajında yaptığı açıklamada, “Özellikle Facebook'taki 20 birey ve kuruluşu yasaklıyoruz, bunların arasında silahlı kuvvetler komutanı General Aung Hlaing ve ordunun Myavady televizyon ağı da mevcut. Toplam 18 Facebook hesabını, bir Instagram hesabını ve 52 Facebook sayfasını kaldıracağız. Bu sayfaları yaklaşık 12 milyon kişi izliyor” dendi.

Birleşmiş Milletler: “Facebook başarısız”

Bugün Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun Myanmar Ordusu ve Hükümetinin planlı olarak Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptığı hakkındaki raporda Facebook’a da atıfta bulunulmuştu. Yetkililer Facebook’un yeterince nefret söylemi ve yalan haberle mücadele etmediğine değinmiş, bunun Myanmar’da Müslümanlara yönelik nefretin körüklenmesine yol açtığını söylemişlerdi. Yetkililer, Facebook’un Birleşmiş Milletlere fazla bilgi vermemesinden dolayı soykırıma özendiren Budist rahipler hakkında yeterli delil toplanamadığını söylemişlerdi.

Facebook'tan açıklama

Myanmar'daki etnik şiddeti "korkunç" olarak niteleyen Facebook, harekete geçmekte geç kaldıklarını, fakat nefret söylemini tespit eden teknolojilerin geliştirilmesi, içerik denetimi yapan personelin arttırılması ve daha etkin ihbar araçlarının kullanıma sunulmasıyla bu açığın giderileceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler