Almanya'nın kriz endişesi: Acil yardım tartışması

Avrupa Birliği AB Komisyonu Sözcüsü Daniel Rosario, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, “Tabii ki ABD’nin Avrupa menşeli ürünlere ek vergi uygulaması halinde, AB de buna hızla yanıt vermeye hazırdır” dedi. ABD Başkanı Donald Trump, AB’den ithal edilen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirileceğini söylemişti.

Yayınlanma: 28.08.2018 - 22:24
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği (AB) bölgesinde ekonomik istikrarsızlık doğuracak adımlara karşı önlem alıyor. Birlik, ABD vergi ambargonusa yanıt vereceğini açıklarken Vall Street Journal da Almanya’nın Türkiye’ye mali yardımı görüştüğünü yazdı.

The Wall Street Journal, Almanya’nın Türkiye’ye acil finansal desteği değerlendirdiğini yazdı. Haberde Bakan Berat Albayrak ile Alman mevkidaşının 28 Eylül’deki görüşmede konunun gündemde olacağı ileri sürüldü.

Alman ve Avrupalı yetkililerin The Wall Street Journal’a (WSJ) verdikleri bilgiye göre, Alman hükümeti, bir ekonomik krizin bölgeyi istikrarsızlaştıracağı endişesi ile Türkiye’ye acil finansal destek sağlamayı değerlendiriyor.

Kaynaklar tarafından görüşmelerin daha erken bir aşamada olduğu ve herhangi bir yardım ile sonuçlanmayabileceği de belirtilirken Avro Bölgesi borç krizi sırasında devlet kontrolündeki bankalar ve ikili yardımlar yoluyla sağlanan proje kredilerine benzer bir yardımın Türkiye’ye verilmesinin tartışılan olasılıklar arasında olduğu vurgulanıyor.

AB’ye bulaşmasın

Alman bir yetkili WSJ’ye yaptığı açıklamada, “Berlin Türkiye ekonomisinde bir çöküşün Avrupa’ya bulaşacağından, Ortadoğu’yu daha da istikrarsızlaştıracağından ve kuzeye doğru yeni bir göç dalgasına yol açacağından endişe ediyor. Türkiye’de istikrarı sağlamak için birçok şey yapacağız. Çok fazla seçeneğimiz yok” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Eylül’de Berlin’i ziyaret edeceğini ve bunun bir hafta öncesinde Almanya Maliye Bakanı Scholz ile Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın Berlin’de bir hazırlık toplantısı yapacağını hatırlatan kaynaklar, finansal yardımın bu ziyaretin gündeminde olacağını öne sürdüler.

Ancak Reuters’a konuşan Alman hükümet kaynakları gündemlerinde böyle bir planın olmadığını söyledi.

Öte yandan, ParaAnaliz’in basın taramasında İngiltere, Litvanya gibi ülkelerin de Türkiye’ye mali yardım çağrısına destek vereceği görülürken Almanya seçmen tepkisi nedeniyle doğrudan yardım yapmaya isteksiz. Bir ankete göre seçmenlerin yüzde 72’si böyle bir destek paketine karşı.

AB’den misilleme atağı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin Avrupa mallarına ek vergi uygulaması durumunda buna hızla yanıt vereceği uyarısında bulundu. AB Komisyonu Sözcüsü Daniel Rosario, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, “Tabii ki ABD’nin Avrupa menşeli ürünlere ek vergi uygulaması halinde, AB de buna hızla yanıt vermeye hazırdır” dedi. ABD Başkanı Donald Trump, geçen günlerde AB’den ithal edilen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirileceğini söylemişti. Önceki ay AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve ABD Başkanı Trump ekonomik ilişkileri görüşmek üzere Beyaz Saray’da bir araya gelmişti.

‘ABD’ye tepki göstermeliyiz’

Türkiye’yi ziyarete hazırlanan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD’yle ilişkilerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Alman haber ajansı DPA’ya demeç veren Maas, “Washington, Avrupa ve Almanya’yı ilgilendiren yaptırım politikasına yanıt verilmesi konusunda Avrupa ülkelerini kışkırtıyor. Rusya, Türkiye, Çin’e uygulanan ve belki de gelecekte bir başka önemli ticari partnerimize uygulanabilecek son derece plansız ve spesifik olmayan yaptırımlar nedeniyle ABD’ye tepki göstermeliyiz” dedi.  Maas Almanya-ABD ilişkilerine atıfla “Transatlantik ortaklığını bilinçli, eleştirel ve hatta özeleştiriye dayalı bir şekilde gözden geçirmenin zamanı geldi” vurgusu yaptı.

 

ACİL YARDIM TARTIŞMASI

YAYILMA KORKUSU
ABD’de yayımlanan The Wall Street Journal gazetesi, Alman yetkililere dayandırarak yazdığı haberinde, Berlin hükümetinin, tam anlamıyla patlak veren bir ekonomik krizin bütün Avrupa’ya yayılabileceği endişesiyle Türkiye’ye acil maddi yardım sağlamayı düşündüğünü yazdı.

‘ÇOK ŞEY YAPARIZ’
Üst düzey bir Alman yetkili, “Türkiye’yi istikrara kavuşturmak için çok şey yaparız” dedi. Görüşmeler henüz sonuçlanmasa da Avro bölgesinde borç krizi sırasında dağıtılanlara benzer bir kurtarma paketi, iki taraflı yardım ile projeye özel kredilere kadar uzanan önlemler tartışılıyor.

ERDOĞAN KABUL ETMEZ
Habere göre Avrupa, yardım paketi için bazı koşullar da öne sürerken Erdoğan’ın kemer sıkmayı da kapsayan bu koşulları kabul etmeyeceği belirtiliyor. Haberde Türk Maliye Bakanlığı sözcüsünün kurtarma görüşmesini reddettiğine de yer veriliyor. Reuters ise haberi doğrulamıyor.

ABD ile Meksika NAFTA için anlaştı

ABD ile Meksika, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) değiştirilmesi için anlaşma sağladı. Varılan anlaşma motorlu araç ticareti ve uyuşmazlık giderme yöntemleri konusundaki değişiklikleri kabul etmesi için NAFTA üyesi Kanada üzerinde de baskı yarattı. NAFTA’nın revizyonu için uzlaşı sağlanmasıyla birlikte, defalarca anlaşmadan çekilme tehdidinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın yarattığı ekonomik belirsizliğin ortadan kalkması bekleniyor. Toplam 1.2 trilyon dolar ticaret hacmi bulunan üç ülke arasında 1994’te imzalanan NAFTA anlaşmasında yapılacak değişiklikleri Kanada’nın da kabul edeceği beklentisi ABD borsalarını yeni zirvelere taşırken, otomobil üreticilerinin hisseleri de değer kazandı. 

ABD ile Meksika’nın tam olarak hangi tavizleri vererek neler kazandığı bilinmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler