Birinci hat tamam, ikinci hat belirsiz

Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattının açılışını yapacak.

Yayınlanma: 12.11.2018 - 22:03
Abone Ol google-news

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin Karadeniz’in altından geçen kısmının tamamlanması nedeniyle yapılacak tören için 19 Kasım’da İstanbul’a gelecek. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Rus basınına yaptığı açıklamada Putin’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Türk Akımı’nın denizden geçen kısmının tamamlanması dolayısıyla 19 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek törene katılacağını açıkladı.

Türk Akımı, her biri yılda 15,75 milyar metreküp gaz sevkiyatı yapacak iki hattan oluşuyor. Projenin ilk hattından gelecek gazın tamamı Türkiye’ye sevk edilecek. Rusya’nın Krasnodar kentine yakın Anapa bölgesinde Karadeniz’in altına giren Türk Akımı boru hattı, Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kıyıköy’de yüzeye çıkıyor. Türk Akımı üzerinden Türkiye’ye ilk doğalgaz sevkiyatının 2020 yılında başlaması öngörülüyor.

Netleşmeyen hat

Türk Akımı’nın ikinci hattı ile Avrupa ülkelerine Rus doğalgazının sevkiyatı öngörülürken bu hattın hangi ülkeler üzerinden devam edeceği konusundaki belirsizlik sürüyor. Türk Akımı, başlangıçta Rusya’dan Bulgaristan’a doğrudan gaz sevkiyatını öngören Güney Akım projesinden Bulgaristan’ın çekilmesinin ardından gündeme gelmiş ve boru hattının Avrupa’ya gidecek olan bölümünün Yunanistan üzerinden geçmesi planlanmıştı. Ancak bu aşamada hattın Yunanistan yerine tekrar Bulgaristan üzerinden Sırbistan’dan geçerek Macaristan’a ulaşacağı bir güzergah üzerinde duruluyor. Yakın zamanda Bulgaristan ve Sırbistan başbakanları Türk Akımı’na katılmak istediklerini açıklamış, Macaristan Dışişleri Bakanı ise AB’nin, Orta Avrupa ülkelerinin Türk Akımı üzerinden gelecek gazı almalarına engel olmaması gerektiğini söylemişti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler