Tahran da Şam’ı gösterdi

İranlı yetkili Pişe ve beraberindeki heyetin temaslarında Suriye önce çıktı.

Yayınlanma: 28.01.2019 - 22:23
Abone Ol google-news

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Adana Mutabakatı’nı gündeme getirerek Türkiye’ye Suriye hükümetiyle doğrudan temas telkini yapmasının ardından benzer bir mesaj da Türkiye’nin Astana ortaklarından biri olan İran’dan geldi. Geçen hafta Ankara’yı ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüşen İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahat Pişe’nin Ankara’ya “Suriye ile ilgili sorunları Suriye hükümetiyle görüşmenizde fayda var, aracılara güvenmeyin” mesajını ilettiği öğrenildi.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyeleri, geçtiğimiz hafta Ankara’yı ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleriyle görüştü. TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleriyle yapılan toplantıda özellikle Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler gündeme gelirken İran heyetinin, Ankara’ya “Şam’la doğrudan temas kurmanızda yarar var” mesajını ilettiği öğrenildi.

‘Aracılara güvenmeyin’

TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri ile yapılan toplantıda Pişe’nin “Suriye hükümeti birkaç yıl önce ülkenin yüzde 11’inde kontrole sahipti, şimdi yüzde 65’inde kontrolü sağlıyor. Çözüm, tek devlet egemenliğindedir, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasıdır. Suriye halkı kimi lider seçeceğine kendisi karar verir, sorunlar Suriye içinde çözülmelidir. Türkiye’nin Suriye’deki güvenlik endişelerini anlıyoruz. Fakat Suriye ile ilgili sorunlarınızı Suriye hükümetiyle görüşmenizde fayda var, aracılara güvenmeyin. Aracılar ilişkilerin düzelmesine yardımcı olmazlar” dediği öğrenildi. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP’li Volkan Bozkır’ın, “Türkiye’nin Esad ile görüşmesi söz konusu değil. Esad yönetimde kaldıkça kimse ülkeyi güvenli görüp geri dönmez” dediği ve hükümetin bugüne kadar savunduğu görüşü yinelediği öğrenildi. Toplantıda CHP’li üyelerin ise “Bölge meseleleri bölge ülkeleriyle çözülmeli, dışarıdan müdahalelerle sorun çözülmez. Türkiye’nin güvenliği için Suriye’de yönetimde kim varsa onunla görüşülmesinde fayda var” görüşünü bildirdiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler