‘Güvenli bölge’ için ABD ile yeni görüşme

ABD 15 kilometre derinliği önerirken, Türkiye ise 32 kilometrede ısrarlı.

Yayınlanma: 04.08.2019 - 23:55
Abone Ol google-news

Türkiye ve ABD arasında Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge kurulması konusunda anlaşmazlık sürerken, Türk ve ABD askeri heyetleri bugün yeni bir görüşme gerçekleştirecek. Güvenli bölge konusunda ABD’nin önceki görüşmelerde gündeme getirdiği önerileri tatmin edici bulmayan Türkiye, ABD’den yeni teklif bekliyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD’li mevkidaşı Mark Esper, Türkiye’ye 12 Temmuz’da Rusya’dan S-400 sevkıyatının başlamasının hemen ardından yaptıkları telefon görüşmesinde “Suriye’de güvenli bölge oluşturulması konusunda bir ABD heyetinin Ankara’ya acilen gönderilmesi” konusunda uzlaşmışlardı. Bu kapsamda ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in başkanlığındaki heyet, Ankara’ya 3 gün süren bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Türkiye ile ABD arasında Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölge konusunda askeri heyetlerin görüşmeye devam etmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda ABD’li askeri heyet, bugün Ankara’da Milli Savunma Bakanlığı yetkilileriyle yeni bir görüşme gerçekleştirecek.
Milli Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili “Suriye kuzeyinde koordineli bir şekilde tesis edilmesi planlanan güvenli bölgeye yönelik olarak ABD askeri yetkilileri ile ilki 23 Temmuz 2019’da icra edilen müşterek çalışmaya 5 Ağustos 2019’da Ankara’da Milli Savunma Bakanlığı’nda devam edilecektir” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında ABD’nin daha önce güvenli bölge konusunda sunduğu önerinin, Türkiye’nin güvenlik endişelerini karşılamaya yetmediğini söylemiş, “ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız” demişti. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ise Türkiye’ye 5-14 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge önerdiklerini ancak Türkiye’nin bu teklifi kabul etmediğini açıklamıştı.
Türkiye, güvenli bölgenin 32 kilometre derinliğinde, Türkiye’nin kontrolünde ve YPG’den tamamen arındırılmış olmasını talep ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler