Asya açılımı

Dışişleri Bakanı, “Amacımız, eksen seçmek değil. Amacımız Türkiye’nin Avrupa ile Asya arasındaki birleştirici konumunu pekiştirmek” diye konuştu.

Yayınlanma: 05.08.2019 - 23:43
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD askeri heyetlerinin Suriye’de güvenli bölge görüşmesinin sürdüğü sırada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’ye YPG ile işbirliğini sonlandırması çağrısını yineledi. “ABD ile ilişkilerde yaşadığımız zorlukları iyi niyetli çabalarla aşmak, karşılıklı çıkarlara ve egemen kararlara saygı çerçevesinde işbirliğimizi sürdürmek istiyoruz” diyen Çavuşoğlu, ABD’den somut adım beklediklerini dile getirerek “ABD’den yapıcı yaklaşımların gelmesi durumunda ilişkilerimizde birlikte düşünme ve sonuç odaklı istişare ve işbirliği modeline dönmemiz mümkündür” dedi.

‘Eksen seçmiyoruz’
“Yeniden Asya” açılımını ilan eden Çavuşoğlu, “Amacımız, eksen seçmek değil. Amacımız Türkiye’nin Avrupa ile Asya arasındaki birleştirici konumunu pekiştirmek, sürdürülebilir kalkınmamıza ve bir bilgi toplumu olarak ilerleyişimize katkıda bulunmaktır” ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, 11’inci Büyükelçiler Konferansı’nın açılışında konuştu. Uluslararası ortam bakımından Cumhuriyet tarihinin en çetin dönemlerinden birinin yaşandığını söyleyen Çavuşoğlu, “NATO ve Avrupa Konseyi ülkesiyiz. Avrupa hukuk ve güvenlik sisteminin bir parçasıyız. Hem Batı hem Doğu’yuz. Hem kuzey, hem güney’iz” ifadelerini kullandı. “Irak ve Suriye’de huzur tesis edilmeden Ortadoğu’da denge kurulamaz” diyen Çavuşoğlu, Suriye’de Rusya ve İran’la sürdürülen Astana mutabakatıyla ilgili “Son zamanlarda rejim ve destekçilerinin İdlip’de sivillere yönelik saldırılarını önlemek için de her imkânı kullandık. Tüm dünyayı çabalarımıza destek vermeye çağırıyorum. Aksi halde İdlip’de yaşanacak bir insani dramın 2015 yılını dahi aratacağı konusunda herkesi uyarmak isterim” dedi. Milli güvenliğe doğrudan tehdit oluşturan konularda ABD’nin somut adımlar atmasını isteyen Çavuşoğlu, “Temelde iki konu var. ABD’nin, Suriye’de PKK/YPG ile angajmanını sonlandırması ve FETÖ yapılanmasına yönelik iade taleplerimize olumlu yanıt vermesi” dedi.

Kıbrıs da konuşuldu
Konferansta büyükelçilere hitap eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise adada federal ortaklığın şartlarının bugün için mevcut olmadığını söyleyerek “Müzakerelerin zemini ve ortaklığın şekli konusunda artık bir paradigma değişikliğine gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. Daha evrimsel, kademeli ve adım adım gidebileceğimiz bir modeli gündeme alıp yerleşik kalıplar dışında düşünmeye başlamalıyız” dedi.

YENİ GİRİŞİM BAŞLATILACAK

Rusya’dan alınan S-400’ler konusunda ABD’nin yaptırımı gündeme getirmesinin müttefiklikle bağdaşmadığını da kaydeden Çavuşoğlu, dünyanın hızla ağırlık merkezi haline geldiğini söylediği Asya kıtasıyla ilgili Türkiye’nin yeni bir girişim başlatacağını da duyurdu.
“Yeniden Asya” (Asia Anew) adını verdiğimiz açılımı bugün buradan ilan ediyoruz. İlişkilerimizi, bundan sonra bütüncül bir çerçeve dahilinde daha da ilerleteceğiz” dedi. Çavuşoğlu, “Asya’yı bir bütün olarak kucaklamamız için gereken araçları, devlet, özel sektör, üniversite ve halklarımızın işbirliği zemininde geliştireceğiz. Eğitim, savunma sanayii, yatırımlar, ticaret, teknoloji, kültür, siyasi diyalog dahil geniş bir yelpazede düşüneceğiz” dedi. Eksen kayması tartışmalarının yeniden başlayabileceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Amacımız, eksen seçmek değildir. Türkiye’nin Avrupa ile Asya arasındaki birleştirici konumunu pekiştirmek, sürdürülebilir kalkınmamıza ve bir bilgi toplumu olarak ilerleyişimize katkıda bulunmaktır” diye konuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon