Avrupa Birliği kayyım atamalarından endişeli

İçişleri Bakanlığı'nın aldığı karar ile Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasına ve yerlerine valilerin kayyım olarak atanmasına Avrupa Birliği'nden (AB) tepki geldi. AB'den yapılan açıklamada, "görevden almaların, 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına saygıyı tartışmaya açması nedeniyle ciddi bir endişe kaynağı olduğu" vurgulandı.

Yayınlanma: 19.08.2019 - 23:28
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1539183,1540140> 

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği sözcüsü Maja Kocijancic, İçişleri Bakanlığı'nın aldığı karar ile Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanları Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk'ün görevden alınmasına ve yerlerine valilerin kayyım olarak atanmasına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, "görevden almaların, 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına saygıyı tartışmaya açması nedeniyle ciddi bir endişe kaynağı olduğu" vurgulandı.

DW Türkçe'nin akatardığı habere göre, açıklamada yerel politikacıların görevden uzaklaştırılmalarının, gözaltına alınmalarının ve kayyım atamalarının seçmenleri yerel düzeyde siyasi temsiliyetten yoksun bıraktığı ve bunun yerel demokrasiye de zarar verdiği kaydedildi. Türk hükümetinin terörle mücadele konusunda meşru bir hakka sahip olduğu ifade edilen açıklamada, ancak bunun Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalardaki temel hak ve özgürlüklere uygun olması gerektiği belirtildi.

'GÜVENİLİR SİYASİ SÜREÇ' ÇAĞRISI

AB sözcüsü Kocijancic, Türkiye'nin Venedik Komisyonu'nun önerileri ve taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na bağlılığı doğrultusunda yerel demokrasinin işlemesi için gerekli önlemleri almasının şart olduğuna da işaret etti. AB'nin Türkiye'deki terör saldırılarını kınayan açıklamalar yaptığına dikkat çekilen metinde, barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm için güvenilir siyasi bir sürecin acil olarak başlatılması çağrısında da bulunuldu.

<haber-yatay:1539825,1539567,1539823,1539259>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler