Kim'in gazabı Sony'yi fena çarptı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la dalga geçmek Sony Pictures’a pahalıya patladı.

Yayınlanma: 17.12.2014 - 18:14
Abone Ol google-news

İki gazetecinin Kuzey Kore’ye gidip Kim ile ropörtaj yapmaya çalışırken CIA’den Kim’e suikast düzenleme emri almalarına dayanan komedi-aksiyon tarzı “The Interview” filmi Sony’nin başına büyük belalar açtı. Kim’in bir roket saldırısında ölümüne dair sahnelerin de olduğu filme karşı harekete geçen “Barışın Muhafızları” isimli hacker grubu, Sony’ye siber saldırı düzenleyip en gizli yazışmalarını ifşa etmesinin ardından, “The Interview”ın gösterime girmesini de tehlikeye soktu. Geçen hafta Los Angeles galasını yapılan filmin bugün planlanan New York galası iptal edildi, zira hacker grubu filmi gösterecekleri de izleyecekleri de “11 Eylül tarzı saldırılarla” tehdit etti.

Batılı kaynakların Kuzey Kore’nin hacker ordusu “Birim 121”le bağlantılandırdığı Barışın Muhafızları, internetten, filmi gösteren sinemalara gidilmemesi ve yakınında yaşayanların da evlerini tahliye etmesi uyarısı yaptı. “Prömiyerler dahil gösterim saatleri ve yerlerinde terörde eğlence arayanların kaderinin ne kadar acı olması gerektini göstereceğiz” diyen mesaj, perşembe günkü New York galasının salıdan iptaline yetti.

İç Güvenlik Bakanlığı sinemalara yönelik “aktif bir komploya dair güvenilir istihbarat olmadığını” açıkladı, ama Washington Kuzey Kore’yi şer eksenine alıp nükleer saldırı düzenleyebileceği iddiasını gündemden düşürmediğinden, pek etkisi olmadı. Sony, sinemalara gösterimleri iptal etmekte serbest olduklarını bildirdi. Landmark sinema zincirinin iptal kararını Carmike izledi, diğerleri de değerlendirmeye aldı. Oysa genç kuşak komedyenler Seth Rogen ve James Franco’nun başrollerini paylaştığı filmin Noel’de ABD çapında gösterime girmesi ve gişe başarısı elde etmesi bekleniyordu. Rogen ile Franco tüm medya tanıtımlarından çekildi.

Sony Pictures Başkanı Amy Pascal, kadın oyunculara erkeklerden daha az ücret ödediklerini de gösteren e-postalarının hacklenmesi yüzünden zor durumdayken, önceki gün Sony Entertainment CEO’su Michael Lynton’ın şirket açısından kritik karar ve bilgilerin bulunduğu 32 bin e-postası “Noel hediyesi” olarak ifşa edildi. Prodüksiyon ekibinin iki eski çalışanı ise sosyal güvenlik numaralarından bordro ve tıbbi kayıtlara varan kişisel bilgilerinin çalındığından 50 bin çalışanını çok geç haberdar ettiği için Sony’ye dava açtı. Daha önce iki eski çalışan da Sony’ye siber saldırılara karşı gerekli savunma duvarlarını kurmadığı için dava açmıştı. Film devinin bu davalar yüzünden on milyonlarca dolar tazminat ödemesi bekleniyor.

Kuzey Kore rejimi, yazın ABD’ye filmin “savaş ilanı” anlamına geleceği ve “acımasız misillemeyle” karşılaşacağı uyarısı yapmıştı. BM’ye de filmin yayımını engellemesi için başvurmuştu. Dün Güney Kore merkezli “Hür Kuzey Kore Savaşçıları” grubu filmin DVD’lerini balonlarla sınırın karşı tarafına ulaştırma hazırlığına başladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler